Elbilbatterier forklart | AutoTrader (2024)

Ny teknologi resulterer alltid i nye spørsmål som stilles, og elbilbatterier er ikke annerledes. For eksempel: hvor lenge vil elbilbatterier holde på ladningen? Hvor lenge varer de før de må skiftes ut? Kan de resirkuleres? Og hvor lang tid tar de å lade i disse dager?
Elbilteknologien er i stadig utvikling, så la oss dykke inn og ta en ny titt på den nyeste teknologien innen elbilbatterier – inkludert topp vedlikeholdsteknikker for å forlenge batteriets levetid og hvordan du får mest mulig for pengene dine. Gå til:•Hvordan fungerer elbilbatterier?Hvor lenge varer elbilbatterier?Elbilbatterisjargong: kWh, Ah og batterityperBatterilevetid for elbil: vedlikehold, utskifting og garantierBrukte elbilbatterierLeasing eller kjøp av elbilbatterierKan du resirkulere elbilbatterier?

Hvordan fungerer elbilbatterier?

I det meste av denne artikkelen vil vi snakke om batterielektriske kjøretøy (BEV), ofte kalt elektriske kjøretøy (EV) ellerelektriske biler. Vi har samlet en liste over alle EV-begrepene du kan komme over for å hjelpe degfå hodet rundt elbil-sjargongen her.
Starter med det helt grunnleggende: batteridrevne elektriske kjøretøyer kjører rent av elektrisitet, og den strømmen er lagret i en batteripakke i bilen. Elektrisiteten som er lagret i denne batteripakken brukes til å drive den elektriske motoren, som snur hjulene når du kjører. Lett.

Hvordan lades elbilbatterier?

Når elbilbatteriet ditt er tomt, må det lades – normalt fra nettet. For å få tilgang til strømnettet, må du enten bruke en stikkontakt eller en dedikert elbil-ladeenhet.
Du kan lade elbilen din hjemme, noe som ofte er billigere og mer praktisk. Her er hvordan du regner ut hvor mye det vil kostelade en elbil hjemme.Hvis hjemmet ditt ikke støtter elbil-ladeenheter, eller du trenger å lade når du er på farten, kan du bruke ladere som er tilgjengelige offentlig eller på jobb. Du kansjekk ut Auto Traders ladepunktkart for elbiler her.Hvor lang tid det tar å lade et elbilbatteri vil avhenge av størrelsen på batteriet og hastigheten på ladepunktet. Lær mer omhvordan lade en elbil.

Elbilbatterier forklart | AutoTrader (1)

Mercedes Benz EQC lading

Elbilbatterier forklart | AutoTrader (2)

Porsche Taycan lader offentlig

Hvor lenge varer elbilbatterier?

Elbilbatteriet er designet for å tåle tidens tann, og mens produsenter vanligvis tilbyr garantier på rundt åtte til 10 år og/eller 100 000 miles, varer mange EV-batterier dobbelt så lenge. Dette kan sammenlignes med levetiden til konvensjonelle bensin- eller dieselbiler.
Etter hvert som et EV-batteri forringes, forblir ytelsen relativt uskadd, selv om antallet miles du kan reise uten å lade opp vil reduseres. Avstanden et batteri tar deg mellom ladinger kalles vanligvis rekkevidden. Rekkevidden til en elbil varierer etter merke og modell, men du kan generelt forvente å reise rundt 200 mil i en moderne elbil før du trenger å lade. Det er noen elbiler som til og med har en rekkevidde på over 450 mil, for eksempel Mercedes EQS.Lær mer om rekkevidden til en elbil.Elbiler inkluderer ofte energisparende funksjoner for å forlenge batteriladingen. Disse kan inkludere "tomgang" (hvor bilen slås av når den stoppes for å forhindre bortkastet energi) og "regenerativ bremsing" (der batteriet lades når du bremser). Hold øye med dem hvis du skal kjøpe en ny elbil.

Elbilbatterier forklart | AutoTrader (3)

Audi E-Tron

Vitenskapen bak elbilbatterier

Når du begynner å se på elbiler, vil du komme over noen tekniske termer, som kilowatt-timer (kWh) og amperetimer (Ah).
Disse brukes til å forklare kapasiteten til batteriene, som er hvor mye strøm de holder (og dermed hvor mye du kan bruke før du trenger å lade). Hvis det er en stund siden du tok siste naturfa*gseksamen (samme her), så her er en oppdatering på hva de alle betyr.

Hva er kilowattimer?

Så, i et eksempel fra den virkelige verden, hvis du kjører en Tesla Model S med et 75 kWh batteri og en rekkevidde på 230 miles, bør du få rundt 32,6 kWh per hundre miles. Forvirrende nok er det ingen standardmål for effektivitet i elbiler, og avhengig av produsenten kan du støte på miles/kWh eller kWh/100 km (eller kWh/100 miles) på kjørecomputeren. Du vil sannsynligvis bli vant til den el-bilen din bruker ganske raskt, og hoderegningen for å finne ut hvor stor rekkevidde du får for kWh-en din blir raskt en annen natur.

Hva er amperetimer?

Hvis en elbils kapasitet ikke er spesifisert i kWh, vil den sannsynligvis bli oppført i amperetimer (Ah). Amperetimer måler ladningen som leveres av batteriet, og kilowattimer måler energien som leveres.
Hvis du sammenligner modeller, så se på batteriets spenning og bruk denne beregningen: strøm i ampere x spenning = effekt i watt.(Ikke glem at en kilowatt er 1000 watt.)

Elbilbatterier forklart | AutoTrader (4)

EV dashbord

Elbilbatterier forklart | AutoTrader (5)

Mercedes Benz EQC

Typer elbilbatterier

Det er fire hovedtyper av batterier som brukes i elbiler: litium-ion, nikkel-metallhydrid (NiMH), blysyre og ultrakondensatorer. Litium-ion-batterier er gjeldende standard og tilbyr lengre rekkevidde og beholder energien bedre enn forgjengerne.

Hva er solid state-batterier?

Hvis du swotting opp påelektriske biler, kan du høre litt buzz om solid state-batterier. Solid state-batterier er en ny teknologi under utvikling som har blitt tipset om å revolusjonere elbiler, i håp om å kutte hele ladetiden til rundt 10 minutter, mens rekkevidden i noen tilfeller dobles.
Solid state-batterier vil sannsynligvis også være mindre og rimeligere, noe som betyr at fremtidens elbiler kan være rimeligere. Solid state-batterier kan også være en game changer for mer ekstreme klimaer der EV-rekkevidden hindres av ekstrem kulde eller varme. Produsenter er opptatt av å stå bak initiativet, og BMW, Toyota og Volkswagen er for tiden satt til å begynne å masseprodusere solid state batterier på midten av 2020-tallet, så hold øye med utviklingen på dette området.

Elbilbatterier forklart | AutoTrader (6)

Volvo XC40

Elbilbatterier forklart | AutoTrader (7)

Blå Ford Mustang Mach-e

Forleng elbilens batterilevetid

Hvor lenge batteriet varer (levetiden) vil avhenge av en rekke faktorer, inkludert hvor ofte det lades.
Forringelse skjer raskere hvis du lader helt eller fullstendig utladet elbilens batteri. Hvorfor? Vel, opplading av batteriet genererer varme, og for mye varme (forårsaket av å holde elbilen fulladet) kan skade batteriet over tid, mens kjøring av elbilen til den er helt tom for saft gir unødvendig belastning på batteriet som også kan føre til lang tid. term damage.Du kan forlenge levetiden til de fleste EV-batterier ved å holde dem ladet mellom 50 prosent og 80 prosent så mye som mulig. For å hjelpe dette slu*tter noen elbiler å lade helt når de når kapasitet. Andre senker ladingen de siste 20 prosentene, og det er derfor offentlige ladepunkter ofte oppgir tiden det tar å lade en bil til 80 prosent. Det finnes andre måter å forlenge batteriets levetid på, inkludert:•Hold en jevn temperatur– ekstremt varmt eller kaldt kan påvirke batteriets rekkevidde og levetid negativt•Ikke stol på hurtigladere– de er fine å bruke ved behov, men en langsom lading er bedre for batteriet på lang sikt.•Hold øye med hastigheten din- aggressiv akselerasjon øker også batterislitasjen, reduserer rekkevidden mellom ladinger, så det er mye bedre å ta ting med ro på veien.•Unngå å lade bilen rett etter en lang kjøretur– gi batteriene sjansen til å kjøle seg ned først.

Elbilbatterier forklart | AutoTrader (8)

Nissan Leaf

Elbilbatterier forklart | AutoTrader (9)

Nissan Leaf

Elbilbatterigaranti

Fortsatt litt nervøs for å stole på et batteri for å komme deg rundt? Du er ikke den eneste, og det er grunnen til at mange produsenter tilbyr elbilbatterigarantier for ekstra trygghet.
Lengden og detaljene for garantien vil avhenge av bilprodusenten, så sørg for at det er på listen over spørsmål du bør stille når du er i ferd med å kjøpe en elbil. De fleste produsenter, inkludert Nissan og Toyota, tilbyr en åtteårig ( eller 100 000 miles) garanti på deres elbilbatterier. Dette dekker normalt batterinedbrytende til en viss grad, så du bør være godt dekket.

Må jeg bytte ut et elbilbatteri?

De fleste elbilbatterier varer i minst 10 år – et helt tiår. Noen varer i opptil 20 år, så ikke bekymre deg for mye om kostnadene ved å bytte ut batteriet før du harkjøpt ny bil– hvor mange av oss kjører samme bil i 20 år?
Når det er sagt, kan det være andre grunner til at batteriet ditt må byttes. Å la batteriet være tomt og bilen ute av bruk kan føre til at batteripakken ikke lenger aksepterer lading (dette kalles muring), men mange elbiler har systemer som forhindrer at batteriet tømmes helt. Det er naturlig at et batteri mister kapasiteten. over tid. Dette skyldes ofte langvarig bruk, og kan bremses ved å ta godt vare på batteriet. I tilfelle en batterifeil, konsulter garantien først.

Elbilbatterier forklart | AutoTrader (10)

Polestar 2 2020

Hvordan vet jeg om elbilbatteriet mitt må skiftes ut?

Det er en god idé å overvåke helsen til bilens batteri, for uten det kommer du ikke langt. Det er generelt avslørende tegn som lar deg vite at batteriets levetid nærmer seg slu*tten, så hold øye med disse:

Dashboard advarselssymbol

Det mest åpenbare tegnet på at batteriet må skiftes ut vil være et opplyst batterisymbol på dashbordet, som indikerer en feil. Dette bør ikke overses, spesielt hvis det forblir på mens du kjører. Det siste du trenger er å være strandet i midten av ingensteds, så hvis det dukker opp, få det sjekket så snart du kan.

Elektriske problemer

Batteriet starter ikke bare bilen din, det er ansvarlig for all bilens elektriske apparater, fra lysene til datasystemet og til og med den praktiske laderporten for telefonen din. Hvis du begynner å legge merke til problemer med det elektriske, for eksempel at lysene dimmes eller tap av strøm til for eksempel varmeovnene dine, kan det være lurt å få det sjekket ut.

Elbilbatterier forklart | AutoTrader (11)

Renault Zoe

Elbilbatterier forklart | AutoTrader (12)

Ford Mustang Mach-E i sort

Brukte elbilbatterier

Hvis elbilbatterier varer mellom 10 og 20 år, betyr det at brukte elbilmarkedet er et rulettspill med batterikvalitet?
Egentlig ikke, men hvis du tenker på å kjøpe en brukt elbil, bør du ta med batteriet som følger med. Hvis bilen er noen år gammel, kan du (men ikke alltid) ha mer problemer med hvor godt batteriet holder den ladet. Bytte av batteriet kan koste mye penger – da må du vurdere fordelene og ulempene ved leasing i motsetning til å kjøpe et elbilbatteri (som vi skal dekke om et minutt). Se på å teste elbilbatteriets helse som en del av prøvekjøringen, eller utforsk dinutvidede bilgarantialternativerdekke et elbilbatteri.

Hva du skal se etter i et brukt elbilbatteri

Hvis bilen har blitt kjørt regelmessig, og batteriet er korrekt ladet og utladet, bør den være i grei stand. Batteriet kan imidlertid ha en kortere levetid hvis det har blitt ladet mye ved hjelp av en hurtiglader eller ofte latt være tomt.
Eldre elbilbatterier har ikke en tendens til å holde verdien like godt, så selv om det kan være relativt rimelig å kjøpe en brukt elbil – bør du også ta med kostnadene ved å bytte batteri eller lease et batteri i tillegg til prisen for å kjøpe den. bil, bare i tilfelle det er nødvendig. Ikke la dette avskrekke deg. De fleste elektriske batterier kommer med en separat garanti, som sannsynligvis vil vare i minst fem år (med de fleste har åtte år), så det bør gi litt trygghet. Sjekk med selgeren om hvor lenge det er igjen på garantien, og prøv å spørre dem om ladehistorikken deres også.

Elbilbatterier forklart | AutoTrader (13)

Skoda Enyaq i sølv

Elbilbatterier forklart | AutoTrader (14)

Lyseblå elektrisk Fiat 500

Kjøpe eller lease et elbilbatteri

Batterileasing har gått ned gjennom årene ettersom fremskritt innen ny batteriteknologi for elbiler betyr at få produsenter fortsatt tilbyr det som et alternativ, selv om du fortsatt kan stå overfor denne avgjørelsen når du kjøper en eldre brukt EV-modell.
Imidlertid er det globale elbilmarkedet i utvikling; batteribytte, et revolusjonerende alternativ til kabelbasert opplading, feier over Asia og har til og med spredt seg til Norge. Ideen ble en gang forkjempet av EV-giganten Tesla, og selv om batteribytte for øyeblikket ikke er tilgjengelig i Storbritannia, har den kinesiske produsenten Nio utviklet et raskt alternativ til å lade elbiler, noe som betyr at eierskap av elbilbatterier snart kan bli et hett tema i Storbritannia igjen .Les mer om batteribytte her

Bør jeg lease et elbilbatteri?

En fordel med leasing er at du ikke trenger å bekymre deg for å bytte ut batteriet hvis det er defekt eller det er på slu*tten av levetiden, noe som kan være bra for mye eldre elbiler.
Ulempen, avhengig av budsjetteringen din, er at du må betale månedlig. Hvor mye det koster å lease et elbilbatteri vil avhenge av leieavtalens lengde og årlig kjørelengde, men i gjennomsnitt betaler du mellom £50 og £100 per måned.

Elbilbatterier forklart | AutoTrader (15)

Batterisjekk under service

Elbilbatterier forklart | AutoTrader (16)

Rød Ford Mustang Mach-E

Bør jeg kjøpe et elbilbatteri?

Å kjøpe et elbilbatteri betyr at det ikke er noen månedlig leieavgift og ingen kilometertak. Du må imidlertid betale for en ny (og de er ikke så billige) hvis det er en feil etter at garantien er ute.
Men nøyaktig hvor mye koster et elbilbatteri å kjøpe nytt? I 2021 var gjennomsnittskostnaden for et elbilbatteri rundt £87 per kWh, noe som ville bety at kostnaden for et nytt Tesla Model S-batteri alene ville være nær £8.870, og det tar ikke med kostnadene for å få den erstattet av en profesjonell. Heldigvis for deg gir de fleste produsenter en garanti på opptil 10 år, og noen har til og med vært kjent for å vare opptil 20 år, så det er usannsynlig at du vil må punge ut for en ny.

Hva du bør vurdere når du kjøper eller leaser elbilbatterier

Hvis du har valget mellom å kjøpe eller lease, må du se på det spesifikke merket og modellen og veie opp hva som fungerer best for ditt budsjett og kjørestil.
Du bør også vurdere batteriets levetid, pluss eventuelle garanti- eller beskyttelsesordninger det følger med, og kostnadene ved å erstatte det hvis du skulle trenge det.

Elbilbatterier forklart | AutoTrader (17)

BMW i3 interiør

Elbilbatterier forklart | AutoTrader (18)

Porsche Taycan interiør

Er elbilbatterier dyre i drift?

Totalt sett er elbiler billigere å drivstoff enn bensin- eller dieselbiler. Siden de har færre deler, er de også billigere å betjene.
Men de kan koste mer å forsikre, og de månedlige kostnadene dine kan øke ytterligere hvis du leaser et batteri, så skriv ned alt og finn ut hvor mye den spesifikke bilen du ser på vil koste totalt. Eller regn ut budsjettet ditt først og finn en bil som passer. Det er et godt valg tilgjengelig nå, så du vil sannsynligvis finne en du har råd til. Se hvor mye det erkoster å lade en elbil her.For en guide til kostnadene ved å kjøpe en elbil, ta en titt på Sammenlign markedets hendigeGlobal EV-indeks, som sammenligner prisen påNissan Leafover verden.

Er elbilbatterier dårlige for miljøet?

Batteridrevne elektriske kjøretøyer produserer ingen utslipp av enderør som karbonmonoksid og nitrogenoksider, så de er definitivt renere. Dette betyr selvfølgelig ikke at elbiler ikke har et karbonavtrykk – stort sett alt har det.
Generering av elektrisiteten som trengs for å drive elbiler kan produsere forurensning og kan også produsere klimagasser som karbondioksid. Mengden forurensning som skapes avhenger av hvordan elektrisiteten er laget, med fornybare energikilder som vind- og solkraft som blant de reneste. Studier har funnet ut at batterielektriske biler produserer minst forurensning i løpet av livet (fra de bygges til de blir skrotet), så selv om de ikke er perfekte, er de det miljøvennligste alternativet – og det er akkurat nå. Fremtiden til EV-batterier ser mye lysere ut.Relatert:Hvor grønne er elbiler?.

Elbilbatterier forklart | AutoTrader (19)

Zipcharge bærbar elbillader

Elbilbatterier forklart | AutoTrader (20)

La oss EV6

Kan du resirkulere elbilbatterier?

Den faktiske levetiden til et EV-batteri er lengre enn du tror fordi de står overfor ganske strenge kriterier – for eksempel å holde minst 80 prosent av ladningen over en viss tidsperiode og utlade mindre enn fem prosent når du hviler. Hver produsent har sine egne garantibestemmelser, for eksempel innen syv eller åtte år og en kilometergrense på 100 000 miles, for eksempel, så det er en god idé å bli kjent med den lille skriften, eller du kan ende opp med å betale for en selv.
Massekassering av elbilbatterier forhindres ofte ved regulering, og det med rette. I stedet kan batteriet gjenbrukes eller resirkuleres.

Gjenbruk av elbilbatterier

Noen batterier blir allerede gjenbrukt som energilagringsenheter eller reservebatterier for bygninger, og det er for tiden mye forskning som går på andre måter de kan brukes på når de ikke lenger er egnet til å drive bilen din.
Produsenter har allerede begynt å ta initiativ på dette området, og har lagt planer for å holde EV-batterier matet tilbake til energisyklusen til sine egne fabrikker, og skape et lukket kretssystem for gjenbruk og resirkulering. Fabrikker i fremtiden kan bli drevet av de gjenbrukte batteriene de opprinnelig skapte – forestill deg det!

Resirkulering av elbilbatterier

Når EV-batterier når slu*tten av sin funksjonelle levetid, kan de strippes for verdifulle materialer, inkludert litiumsalter og kobolt, noe som betyr at vi ikke bare trenger å stole på utvinning av nye råvarer fra jorden.
Tesla resirkulerer allerede batterier fra kjøretøyene sine, og tar opp problemet direkte på nettsiden sin, og forklarer at ingen av deres litiumionbatterier går til søppelfylling og at 100 prosent resirkuleres. Volkswagens pilotgjenvinningsanlegg for brukte elbilbatterier har også startet sin virksomhet med et mål om å resirkulere over 90 prosent av batteriene i fremtiden. På slu*tten av 2021 produserte Northvolt sin første battericelle laget "100 prosent av resirkulert nikkel, mangan, og kobolt,” som er et stort skritt fremover mot bærekraft for bilindustrien, med selskapet som kunngjør planer om å resirkulere hele 125 000 tonn batterier hvert år i fremtiden. Det er fortsatt en vei å gå, med bare omtrent halvparten av materialene i en EV-batteripakke som for øyeblikket resirkuleres, men forhåpentligvis vil dette fortsette å forbedre seg i løpet av det neste tiåret når vi beveger oss inn i den elektriske æraen.

Elbilbatterier forklart | AutoTrader (21)

Lader elbil via kabel

Elbilbatterier forklart | AutoTrader (22)

EV-lading Hyper Hub åpnet i York

Kjøp din neste elbil på Auto Trader

Er du på utkikk etter din neste elbil?Bla gjennom Storbritannias største online markedsplass for elbiler på Auto Trader nå. Med flere valgmuligheter tilgjengelig enn noe annet sted, kan det hende du bare finner den perfekte elbilen for deg.

Elbilbatterier forklart | AutoTrader (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Emmett Berge

Last Updated:

Views: 5679

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Emmett Berge

Birthday: 1993-06-17

Address: 787 Elvis Divide, Port Brice, OH 24507-6802

Phone: +9779049645255

Job: Senior Healthcare Specialist

Hobby: Cycling, Model building, Kitesurfing, Origami, Lapidary, Dance, Basketball

Introduction: My name is Sen. Emmett Berge, I am a funny, vast, charming, courageous, enthusiastic, jolly, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.