EV-batteristørrelse, ladehastigheter og rekkevidde forklart (2024)

EV-batteristørrelse, ladehastigheter og rekkevidde forklart (1)

Når det gjelder kjøp av elbil, kan all kunnskap du har om hestekrefter, gir og bensin- eller dieselforbruk ligge ved fortauskanten.

I stedet må du lære det som føles som et helt nytt språk med kilowatt, volt, rekkevidde, ladehastighet og kilowatt-timer. Miles-per-gallon erstattes med miles-per-kilowatt, eller kilowatt-timer per 100 km.

Men frykt ikke, for selv om det er mye å lære, er TechRadar her for å hjelpe. I denne artikkelen skal vi pakke ut tre nøkkelområder innen elbilteknologi.

Disse inkluderer batteristørrelser, de forskjellige ladehastighetene som er tilgjengelige fra offentlige og private ladere, og hvordan du forstår den viktige rekkevidden, inkludert de tre forskjellige effektivitetstestene som brukes globalt, og hvordan rekkevidden din påvirkes av kjørestil, veidekke og til og med vær.

  • EV-ladekontakter: hva de er og hvordan de sammenlignes
  • Alt vi vet omApple bil
  • Tesla Model S vs Tesla Model 3: hvilken Tesla sedan bør du kjøpe?

EV-batteristørrelser forklart

La oss starte med en av de enkleste elbilstatistikkene; størrelsen på batteriet. Dette måles i kilowatt-timer, forkortet til kWh, og er noen ganger inkludert i navnet på kjøretøyet.

Selv om den nå bruker en annen navnekonvensjon, kalles eldre Tesla-biler for eksempel Model S P90, som betyr Performance-versjonen av Model S, med en batteripakke på 90 kWh.

Generelt sett reflekteres størrelsen på bilen av størrelsen på batteripakken. Et større batteri har en tendens til å tilsvare større rekkevidde, men avtagende avkastning spiller inn her, ettersom større batteripakker er utrolig tunge – over 500 kg i noen tilfeller – så i motsetning til en bensintank som avtar i vekt ettersom milene tikker forbi, veier et batteri det samme enten det er fullt eller tomt.

Et eksempel på en elbil med lite batteri er Honda e, som har en pakke på 35,5 kWh. En større bybil som Vauxhall Corsa-e har en 50kWh-pakke, og Volkswagen ID.3 har en rekke batterialternativer, fra 58kWh til 77kWh.

Å trappe opp et gir, ogPorsche Taycantilbyr batteristørrelser fra 79,2 kWh til 93,4 kWh.

EV-batteristørrelse, ladehastigheter og rekkevidde forklart (2)

Tesla utstyrer sin Model S med en 100kWh-pakke, og Rivian skal tilby et 135kWh-alternativfor sin R1T pick-up.

General Motors har skissert planer for etter hvert å montere 200 kWh-batterier til fremtidige kjøretøy, og Tesla sier at Semi, en leddvogn, vil ha en massiv pakke på 500 kWh.

Selv om det er en liten detalj, er det verdt å huske at noen bilprodusenter oppgir total eller faktisk batterikapasitet, og andre oppgir brukbar kapasitet.

For eksempel har det største batteriet montert på en Porsche Taycan en faktisk kapasitet på 93,4 kWh, men en brukbar kapasitet på 83,7 kWh.

Det er bare en liten forskjell, men verdt å vite hvis du ser det som ser ut til å være et motstridende sett med tall for samme kjøretøy.

EV-ladehastigheter forklart

Å fylle en bil med bensin eller diesel tar bare et par minutter, og varierer ikke mye fra kjøretøy til kjøretøy. Men med elbiler er ikke bare batteriene av vidt forskjellig størrelse, men laderhastighetene varierer også.

Det er faktisk en slik forskjell at en Porsche Taycan med det største batteriet koblet til en stikkontakt hjemme kan ta en hel dag å lade, mens det samme batteriet kan fylles til 80 % på omtrent 22 minutter fra den raskeste typen av offentlig lader.

Porsche kan oppnå en så rask ladetid fordi den bruker en 800 volt arkitektur, sammenlignet med 400 volt systemene som brukes av de fleste andre elbiler. En høyere spenning gjør det mulig å bruke lavere strøm under lading, noe som reduserer varmen og øker ladehastigheten.

Men å låse opp den høyhastighetsladingen krever en viss type lader; nemlig en CCS-lader som kan levere energi på 270kW, som er det maksimale Taycan kan akseptere.

Ionity-nettverket i Storbritannia og Europa (og Electrify America i USA) har en håndfull 350kW-ladere, men flertallet av offentlige ladere er tregere enn dette.

EV-batteristørrelse, ladehastigheter og rekkevidde forklart (4)

Selv de raskeste laderne som tilbys av Shell og BP er 100 kW eller 150 kW, mens mange offentlige "hurtigladere" er 50 kW, og ladere som finnes i boliggater kan være så trege som 7 kW – det samme som en lader du kan installere hjemme.

Når det gjelder påfyllingstider, vil en elbil med et 75 kW batteri fylles på under en time med en 150 kW lader, på rundt to timer med en 50 kW lader og på 11 timer med en 7 kW lader.

Ladere på 100 kW og over er perfekte for å fylle på batteriet på en lang reise, mens langsommere ladere er best for påfyll over natten.

Det er også forskjell på strøm mellom ladere. Mindre kraftige ladere bruker AC (vekselstrøm), mens raskere bruker DC (likestrøm). Forskjellen her er hvordan elbiler bruker sin innebygde omformer til å gjøre om AC til DC, mens strømmen fra en DC-lader kan mates direkte inn i batteriet.

Raskere ladere, som de som tilbyr 50 kW og over, bruker likestrøm mens tregere ladere og husholdningsladere bruker vekselstrøm.

En siste merknad til denne delen er hvordan tomme batterier lades raskere enn de som er nesten fulle. Dette er grunnen til at mange produsenter oppgir en ladetid når de fyller et batteri fra under 20 prosent til 80 prosent.

De første par prosentene fylles opp veldig raskt, i noen tilfeller med en hastighet på over 1000 miles av rekkevidde i timen, men etter 80 prosent bremser ting ned betydelig, og de siste prosentene er vanligvis ikke verdt tiden din.

EV-rekkevidde forklart

Vi har prøvd å unngå akronymer så langt, men for denne delen er det tre vi må fordype oss i.

Disse refererer alle til testsykluser som brukes til å bestemme energiforbruket til et kjøretøy. De kan brukes til å beregne milene per gallon eller liter per 100 km for forbrenningsbiler, og brukes også til å beregne energieffektiviteten til elektriske kjøretøy.

EPA er US Environmental Protection Agency, WLTP er den verdensomspennende harmoniserte testprosedyren for lette kjøretøy, og NEDC er den nye europeiske kjøresyklusen.

Nå for en dose ironi med en side av forvirring. Den nye europeiske kjøresyklusen er ikke det minste ny, ble sist oppdatert i 1997, og har i praksis blitt erstattet av WLTP.

Men Worldwide av denne testen er heller ikke nøyaktig, fordi bilprodusenter i USA oppgir forbrukstallene sine ved å bruke deres opprinnelige EPA-test.

Det som er enda morsommere er hvordan resultatene av disse – den anslåtte rekkevidden til et elektrisk kjøretøy – er forskjellig for hver test. Generelt sett er EPA-testen den tøffeste og resulterer i en lavere rekkevidde enn når samme kjøretøy testes med WLTP-standarden.

EV-batteristørrelse, ladehastigheter og rekkevidde forklart (5)

Som et eksempel på hvor mye disse tallene kan variere, har Tesla Model 3 Performance en EPA-rekkevidde på 315 miles og en WLTP-rekkevidde på 352 miles.

Det er en lignende historie for Jaguar I-Pace (246 miles EPA vs 292 miles WLTP) og annenhver elbil. For ytterligere å forvirre ting, foretrekker Porsche å oppgi kWh/100 km-tallet, som er den elektriske ekvivalenten til miles per gallon. For Taycan Turbo S er dette 25,6 til 24,3 kWh/100 km.

Til slu*tt er disse tallene påvirket av mange eksterne faktorer. Høyere hastighet på en oppoverbakke vei med grovt underlag vil gi mindre kjørelengde enn et langsommere cruise på en flat, jevn vei.

Kjør ned bakken lenge nok, og den gjenværende rekkevidden til en elbil kan øke, takket være det regenerative bremsesystemet. Omgivelsestemperaturen spiller også en rolle, siden litiumbatterier fungerer dårligere når de er kalde, noe som resulterer i redusert EV-rekkevidde i vintermånedene.

  • 5 måter kjøringen kommer til å endre seg i nær fremtid: luftrensende biler til tankekontroll

TechRadar nyhetsbrev

Registrer deg for å motta daglige nyheter, anmeldelser, meninger, analyser, avtaler og mer fra teknologiens verden.

EV-batteristørrelse, ladehastigheter og rekkevidde forklart (6)

Alistair Charlton

Alistair Charlton er en freelance teknologi- og biljournalist basert i London. Karrieren hans begynte med en periode med arbeidserfaring hos TechRadar tilbake i 2010, før han tok en journalistgrad og jobbet i bransjen siden den gang. Alistair er en livslang bil- og teknologientusiast, og skriver for et bredt spekter av publikasjoner på tvers av forbrukerteknologi- og bilsektoren. I tillegg til å gjennomgå dash-kameraer for TechRadar, har han også bylines på blant annet Wired, T3, Forbes, Stuff, The Independent, SlashGear og Grand Designs Magazine.

Mer om hybride elbiler

Hva GM forlater Apple CarPlay og Android Auto betyr for degJeg elsker Teslaen min, men jeg har fem grunner til at det ikke bør være din første elbil

Siste

Final Fantasy 14s neste utvidelse Dawntrail er ute neste år, og den kommer også til Xbox
Se mer siste►

Mest populær
Google Bard-innhold bør faktasjekkes, anbefaler nåværende Google VP

AvCesar kjeder

Quordle i dag - tips og svar for lørdag 29. juli (spill #551)

AvMarc McLaren

Galaxy S23 FE-lekkasje antyder at den kan ha lav trådløs ladehastighet

AvCesar kjeder

Samsung har bevis på at store nettbrett som Tab S9 Ultra virkelig hjelper produktiviteten

AvMichael Allison

Bare én bærbar PC vil få AMDs beste mobile spillprosessor noensinne, og det er en stor skam

AvAllisa James

Google Maps har nettopp fått en massiv oppgradering for sjåfører

AvHamish Hector

Du vil ikke finne 100 spillere på en Team Fortress 2-server, men det er en god ting

AvElie Gould

Tekniske permitteringer: cybersikkerhetsfirmaet bak populære VPN-tjenester kutter rundt 200 ansatte

AvClare Castro

Spor sporerne sammen: Ghostery åpner annonseblokkeringsbiblioteket

AvClare Castro

Traileren til Apple TV Pluss The Morning Show sesong 3 erter Jon Hamm som en ny mediemogul

AvBecca Caddy

Google og Bing-søkeannonser kapret for å spre skadelig programvare

AvSead Fadilpašić

EV-batteristørrelse, ladehastigheter og rekkevidde forklart (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Arielle Torp

Last Updated:

Views: 5681

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arielle Torp

Birthday: 1997-09-20

Address: 87313 Erdman Vista, North Dustinborough, WA 37563

Phone: +97216742823598

Job: Central Technology Officer

Hobby: Taekwondo, Macrame, Foreign language learning, Kite flying, Cooking, Skiing, Computer programming

Introduction: My name is Arielle Torp, I am a comfortable, kind, zealous, lovely, jolly, colorful, adventurous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.