Grynt – Hjortelyder og hva de mener – Jakteksperten (2024)

Hvilke lyder lager en hjort når den er redd eller nervøs?

Når enhjortføler seg truet, å løpe er deres primære fryktrespons. Dette er lettere sagt enn gjort fordi ofte når en utløsende stressrespons har blitt satt i gang i enhjort, vil den fortsette å løpe til stresset er lettet.

Når enhjortløper fra fare, er det svært viktig at de hører og gjenkjenner andrehjortringer for å indikere at det ikke er noen trussel. Hvis de støter på en annenhjortfor å se om det er en venn, risikerer de å bli sett eller verre, å bli tråkket av en venn som har forvekslet dem med et rovdyr. Såhjortkommuniser med hverandre regelmessig for å sikre at det er trygt å kommunisere via blåking uten frykt for å bli skadet.

Når en fawn faller til bakken av sin do, kaller hun gjentatte ganger til fawn. Dette er for å varsle fawn om at hun er i nærheten og at fawn er trygg. En "meh" bråk er en måte for enhjortfor å indikere at den ikke er redd, at den ser trusselen, og at den ikke kommer til å løpe. En doe kan også rope ut på denne måten mot fawn hvis den gjemmer seg bak en stubbe eller annen hindring, og hun ikke har sett den bevege seg på en stund og er bekymret for at den kan bli skadet.

Snuser

Hvis du noen gang har vært i dyrehagen, må du ha prøvd å kommunisere med dyr. Snusene er én type kommunikasjon.

Dyr puster inn og puster ut luft. Ved å ta luften inn, blir dyrene utsatt forluktav området rundt. Derfor er snusene et stort hjelpemiddel i kommunikasjonen.

Mesteparten avhjortbruk sniff under sesongtrekket for å indikere hunnene når de skal få babyer. Dette blir betegnet som gysetid.

Snusene brukes også når hannene prøver å kreve sitt territorium.

I skumringen må du ha sett to eller flere hannhjort som slåss med hverandre. Dette gjøres også med snus.

Den virkelige grunnen til å slåss er dominansen. Den seirende stopper snuser av den tapende.

Stomper

Doeen trekker øyenbrynene på en nærliggendedollarsom er for ramponert, en bukk som ønsker å advare andre hjort om at det er en trussel i nærheten, eller en hjort som advarer om at en hannhjort nærmer seg og hun ikke vil tolerere mer trakassering, er alle eksempler på en hjort som tråkker med føttene.

En stamper vil trampe med forføttene side ved side, kan kaste bakken med bakføttene, og kan fnyse og løfte hodet høyt som en advarsel.

Snyser

Som et menneske, men hjort bruker snorking til andre, mer alvorlige ting.

Et snøft fra en hjort er ofte deres første "angrepsadvarsel", og det er lett å skille fra det mye mer vanlige hjortenyset.

Rådyr tar inn mye luft når de vokaliserer. Når de nyser, driver de imidlertid ut det meste av luften og er kun fokusert på å drive ut slim fra nesen.

Snorter er langt mer aggressive. De er vanligvis ferdige når hjorten føler seg truet, når de trenger å vise sin dominans til en annen hjort, eller når de bruker energi. Rådyr vil vanligvis fnyse i noen minutter når de løper.

Andre følelser som kan vises ved et snøft er den engstelige der en hjort vil snøfte for å kommunisere et behov for å flykte fra en trussel i nærheten.

Du vil også se fnyser fra en bukk som kjemper. Han vil fnyse raskt, og det er noen ganger den eneste måten å fortelle hvor nær han er å gjøre krav på kompisen sin.

Hvilke lyder lager en hjort når den er sint?

Sirisser, sirisser, sirisser, kriker, sirisser. . .

De vanligste lydene du vil høre fra hjort er lyder som kalles staccato-bjeff, staccato-grynt eller staccato-brøl – avhengig av hvilken vitenskapelig studie du leser. Mange hjortejegere vil kalle hjorteobservasjonene sine for "sprekker" fordi dette ofte er den første lyden de hører fra et rådyr. Denne lyden er en advarsel, siden hjort sjelden lar et menneske gå opp på den før hjorten stikker av. Lydfrekvensen til en staccato-bjeffing eller grynt begynner på 4000 Hz.

Ingen frykt. Ingen skyld.

En hjort vil absolutt ikke være redd for deg hvis du lager en staccato-bark eller grynt. Den neste lyden du sannsynligvis vil høre er et mykt skingrende skrik. Årsakene til at rådyr lager disse lydene er fortsatt uklare, men noen teorier tyder på at det er noe rådyrene lager i nød, eller kanskje bare en indikasjon på frustrasjon eller nysgjerrighet. Disse høye, høye lydene vil sannsynligvis bli hørt når et menneske kommer for nær hjorten.

Hva tjener penger når du ringer for å tiltrekke deg?

En hjorts brøl, derimot, høres mer sannsynlig når en bukk prøver å tiltrekke seg en doe. Brølet kan være med eller uten tramping med foten.

Buck Grunt

Bukkegrynt er et a-typisk rop som oppstår under starten av brunsten. Det starter med et raslende hvesing på det første stadiet. Dette etterfølges av en rasp blanding av et grynt og et fnys, som så også gjentas to ganger. Denne lyden skiller seg fra bukke-grynte-kallet, fordi den ikke har noen ekstra spente bjeff.

Vanligvis brukes bukkegrynt for å vinke ting til skogen der bukken er, men betydningen kan være relatert til en rivaliserende hann. Den kan brukes som en advarsel hvis en rivaliserende hann kommer inn på deres territorium. Bukkegryntene kan også brukes til å lokalisere de andre hjortene i kraftig dekke eller tåke. Bukken grynt kan høres ved daggry, skumring eller på dagtid. Høsten er den beste tiden å lytte til denne lyden.

Raslende gevir / The Buck Rattle

Dette er en latterlig uttalelse, men du har allerede sett denne, ikke sant? To bukker konkurrerer om den samme hunden eller det samme territoriet, og en av dem prøver å ta ansvar for pulsingen av geviret.

Bruken av disse lydene begynner som en måte å skremme konkurrentene på. I senere år bruker bukkene dette til å tiltrekke seg potensielle kamerater. I utgangspunktet er bukkegevir som store, bankende gifteringer som de viser frem for å vinne over en bukks fremtidige kone.

I dette ritualet for å skremme sine rivaler, vil bukken lene hodet bakover for å utsette nakken for en annen bukk, for å vise at han er overlegen. Deretter rister han geviret mens den andre bukken ser på, noe som ofte kan vare opptil ett minutt for å vise den potensielle rivalen hvem som er sjefen. Bukker begynner å grynte mot slu*tten av brunsten, noen ganger en time etter at du var ferdig med brunst, bare for å la andre bukker vite at de fortsatt er der.

Snort-Wheeze

Snort-Wheeze-Burble er den offisielle betegnelsen på en hjortelyd som ofte etterlignes i tegneserier. Denne korte, snøftende lyden er et fôringstegn som forteller andre rådyr at noe har gått forbi. Det er helt normalt for rådyr å lage denne lyden, og reaksjonen er alltid den samme. En hjort vil vanligvis se seg forsiktig rundt for å være sikker på at det ikke er noe farlig bak dem.

Andre hjortelyder

Å lytte etter inkluderer: grynting, snusing, chortling, gurgling og popping.

Gjør Grunt

Fawn bleat: Det har vært et godt år for fawns. Dyene som har fawns vokser vanligvis til store hunnhjort med sterke personligheter. Hver gang en do finner en løve, kommer hun umiddelbart for å se hva som skjer.

Fawn grynt: Fawn grynt er veldig nær en fawn bråk. Fra et menneskelig ståsted er det nesten umulig å se forskjell. Fra et rådyrs perspektiv er disse lydene forskjellige. En doe får ørkenen til å grynte når hun gjør en feil. For eksempel, hvis hun ved et uhell tråkket på fawnen sin, vil hun grynte for å varsle fawn om at hun er der.

Doe-grynt: Doe-grynt er laget av en voksen hunnhjort. Doe sier at hun er nær familien sin og at det er fare å passe på. Dette er en advarsel til babyen hennes og resten av familien. Det er en god vane å være oppmerksom på hjortegrynt. De kan gi mange signaler.

Inspirert av, og skrevet av, Sara Routh, Deer Safari.

Så Bare

Hva det betyr

Hvis du hører en baby hjort bløte, tror du kanskje at det er en syk fawn i området. Hvis du skulle ta en titt på fawn og finne at den er sunn, har du sannsynligvis hørt en doe brek. En doe vil blåse når et rådyrsamfunn flytter sammen. Det er et signal til rådyr som holder avstand om å holde seg unna.

Doebleking har høyere tone enn dollar. De kan høres ut som en høy fløyte eller til og med en fuglesang. Noen ganger, når en doe blir opphisset, vil bråten hennes øke i tonehøyde. Hvis du merker en lav lyd som kommer fra hjorten din, har du mest sannsynlig en slant.

Gjør et varmekall – Estrus Bleat

Dette er den klassiske lyden laget av en doe i brunst, lyden hun lager for å tiltrekke seg dollar. Den lages oftest i skumringen når hun går ut for å møte bukken og parring vil skje. Noen ganger vil doen lage denne lyden når hun går gjennom skogen om dagen. Siden timingen er riktig, antas dette å være et oppvarmingsrop for å tiltrekke seg bukker, spesielt under brunsten.

Ekstra’ Alert og Hyper – Advarsel Grunt

Doe gjør dette når hun først ser en bukk hun ikke kjenner igjen. Hun ser vanligvis bukken på avstand, sitter ofte på bakbena og stirrer på hjorten. Så hun gjør dette høye, høye tostavelsesgryntet for å advare bukken om at hun ikke er i brunst og at han burde gå bort. Bukken går som regel videre, eller han blir mer våken og ser nærmere på henne.

Buck in Heat Grunt – Utfordrende Grunt

Bukker lager denne lyden når de utfordrer hverandre for avlsrett med do. Siden bukker vanligvis ikke kan fortelle hverandres kjønn når de har på seg høstfrakken, er utfordrede grynt en måte å finne ut om hannen i siktet ditt er en bukk eller en doe.

Hvilke lyder lager en babyhjort?

Alle fjellfugler – unge hjort – gir fra seg en tittelyd når de reiser seg for å amme eller når de blir matet. Dette er for å stille moren deres og motvirke plyndrende rovdyr.

Fawns gjør også en svak baby-blekt når de er sultne.

Hvis du hører en ørken briser, nærmer du deg raskt ørken fra en annen retning enn langs en linje mellom den og moren.

Fawn gråter for å fortelle moren sin hvor den er. Det kan hende at moren ikke hører fawn når moren beveger seg eller lager andre lyder.

Sykepleie sutre

Antatt å være en "sviktende" lyd, er ammesvin en 2 kHz til 4 kHz sutring som øker oppover i frekvens og har en tendens til å høres ut som et spedbarns gråt. Rytmen til lyden er jevn og konsistent. Frekvens, volum og varighet av denne lyden varierer etter stadium av amming.

Fawn nødanrop

Dette fawn nødropet er lyden en hjortemor ofte vil bruke rett etter fødsel, hvis fawn blir truet. Fawn nødanropet er forventet fordi fawn regnes som et spedbarn de første 60 dagene av sitt liv.

En doe vil ofte lage et lavt grynt hvis fawn har blitt separert og ikke er i nærheten. Nødropet er ikke bare et forsøk på å få fawn til å vende tilbake til henne, men det er en advarsel til eventuelle rovdyr. Fawn nødropet er bare ett eksempel på hvordan lydene som rådyr lager er en måte å holde ungene sine trygge på.

Et fawn nødrop kan også brukes hvis fawn ligger ned og doen ikke er i stand til å bevege ham. Rovdyr vil ofte bli tiltrukket av fawn av lukten av urin, og de kan til og med prøve å drepe doeen hvis de hører et nødrop. Fawn nødropet er også et rop som vil varsle andre rådyr om faren i nærheten. Den andre hjorten kan varsle fawnens mor og resultere i fawnens frelse.

Fawn nødanrop er ikke eksklusivt for hjortedyr. En kaninmor eller gnager vil også kalle ungene sine på samme måte. Dette er bare en av de artsspesifikke lydene som viser at kommunikasjon mellom mor og baby er viktig selv i det ville riket.

Fawn Bleat

Når fawns blir født, vil de vente i børsten som omgir sengen deres, og deretter avgir de et høyt skrik. Dette betyr at noe er her for å skade dem, og det er ofte pappas feil! I alle fall, vær forsiktig rundt ditt favoritt lille familiemedlem, fordi hjortefamilien er veldig våken og vil voldsomt forsvare ungene sine.

Grynt – Hjortelyder og hva de mener – Jakteksperten (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Eusebia Nader

Last Updated:

Views: 6102

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Eusebia Nader

Birthday: 1994-11-11

Address: Apt. 721 977 Ebert Meadows, Jereville, GA 73618-6603

Phone: +2316203969400

Job: International Farming Consultant

Hobby: Reading, Photography, Shooting, Singing, Magic, Kayaking, Mushroom hunting

Introduction: My name is Eusebia Nader, I am a encouraging, brainy, lively, nice, famous, healthy, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.