Hvordan lære ulver å være vill (2023)

Ingenting forbereder deg på hvordan det føles å dele et begrenset rom med en ulv. Da jeg gikk inn i en innhegning under et nylig besøk på Endangered Wolf Center i Eureka, Missouri, og så en sjelden rød ulv huket seg bare noen meter unna, fikk jeg et støt av adrenalin. Men jeg visste at ulven var mye mer redd meg enn jeg var for den. Og det var en god ting - et instinkt som en dag kunne hjelpe den til å overleve i naturen.

Jeg har aldri klart å oppdage en rød ulv i det sumpete flatlandet i østlige North Carolina, min hjemstat – og det eneste stedet i verden hvor Canis rufus fortsatt lever vilt. Selv om røde ulver en gang var rikelig i hele USA, alt fra østlige Texas gjennom sørøst og sørlige New England, er de nåmest truede ulvenpå planeten.Færre enn 10 av demer kjent for å eksistere utenfor fangenskap. Rundt 240 andre er plassert i et nettverk av dyreparker og natursentre, en del av en forening for dyreparker og akvarierartens overlevelsesplanholde dem fra utryddelse.

De nest mest truede hundene, meksikanske grå ulver, har det bare litt bedre, medrundt 200 funnet i naturen, først og fremst i sørvest.

Avlsprogrammer i fangenskap på steder som Endangered Wolf Center spiller en viktig rolle i å trekke begge artene tilbake fra kanten. Men hvis det endelige målet er at befolkningen deres skal komme seg slik at de en dag vil leve fritt, er det viktig at villskapen deres blir bevart - inkludert deres medfødte frykt for mennesker.

Innsatsen kunne ikke vært høyere. Tre røde ulver som ble sluppet ut i utvinningsområdet deres i North Carolina i fjor vår ble truffet av biler og drept i løpet av uker, og en fjerde ble skutt på privat grunn noen måneder senere.

Etter år med nedgang er naturverngrupper og offentlige etater enige om at det er viktigere enn noen gang å gjenoppbygge disse bestandene. US Fish and Wildlife Service går videre med planer om å sette ut flere ulver det kommende året.

DeUtryddelsestruet ulvesenter, som ligger utenfor St. Louis, er hjemsted for åtte hundearter, inkludert raske rever, søramerikanske manede ulver og afrikanske malte hunder. Jeg var der for å lære om deres gjenopprettingsarter, meksikanske ulver og amerikanske røde ulver, og for å observere deres årlige helseundersøkelser. Jeg ble med dyrepassere fra hele landet for opplæring i hvordan de kan hjelpe disse kritisk truede ulvene til å beholde ville egenskaper mens de lever under menneskelig omsorg. (Senteret huser for tiden 15 røde ulver og 28 meksikanske ulver.)

Regina Mossotti, direktør for dyrepleie og bevaring ved senteret, kaller det å ta vare på ulver i fangenskap samtidig som de hindrer dem i å bli vant til mennesker for «en delikat dans». For å gi disse dyrene den beste sjansen til å overleve utenfor fangenskap, bruker voktere verktøy og teknikker utviklet over flere tiår for å forme habitater og aktiviteter som beriker ulvenes liv i fangenskap, som kan inkludere hjortkadaver, andedufter og grundige, men raske helsesjekker.

"Å redde dyr fra utryddelse er en kreativ prosess," forklarer Mossotti.

Etter workshopen snakket jeg med Mossotti om den vanskelige balansegangen det er å ta vare på utrydningstruede ulver, samtidig som det gjør dem i stand til å forbli ville i hjertet. Samtalen vår er redigert for lengde og klarhet.

Meaghan Mulholland

Er det virkelig mulig for ulver å beholde sine medfødte ville instinkter mens de lever under menneskelig omsorg?

Dronning Mossotti

Folk sammenligner ofte ulv med hunder. Hunder har vært domestisert i titusenvis av år. Disse ulvene vi oppdrar i fangenskap forlot nettopp villmarken for noen tiår siden, så de er veldig ville, fortsatt. Og vi gjør alt i vår makt for å sikre at disse naturlige instinktene beholdes.

Vi ville ikke hatt røde ulver eller meksikanske ulver i dag uten disse fangeprogrammene. Vi trakk de siste få gjenværende ulvene ut av naturen [på 1970-tallet], og erklærte dem funksjonelt utryddet. Og disse siste ulvene ble satt i zoologiske institusjoner over hele landet hvor vi startet disse avlsprogrammene i et forsøk på å redde dem. De [meksikanske og røde] ulvene som vi har i naturen i dag ble sluppet ut fra dyrehager, og vi ser dem gjøre alt de skal gjøre: de jakter, får valper, holder seg unna mennesker og beskytter territoriet deres. . De naturlige instinktene er så sterke. Det er det som bidrar til å gjøre disse programmene vellykkede.

Hvordan lære ulver å være vill (1) Med tillatelse fra Running Wild Media/Endangered Wolf Center

Da US Fish and Wildlife Service grunnla disse programmene, måtte de være superkreative og finne på måter å oppdra disse dyrene i zoologiske omgivelser som også opprettholdt ulvenes naturlige atferd – for eksempel å være sjenert rundt mennesker. Å rømme fra mennesker er en så viktig overlevelsesferdighet for dem. Så vi måtte utvikle teknikker som fjernet mennesker fra ligningen - eller i det minste måtte vi sørge for at de ikke assosierte mennesker med positive ting.

Meaghan Mulholland

Hva er noen av disse teknikkene for å holde disse ulvene ville, eller klare til å slippes ut?

Dronning Mossotti

Først skaper vi store habitater for dem. Noen av innhegningene på senteret vårt er en halv dekar til en dekar. Dette gir ulvene muligheten til å holde seg unna folk, hvis de vil. De kan gjemme seg.

Plassen lar dem også ha multigenerasjonspakker. Det er viktig fordi det etterligner oppførselen deres i naturen. [I] en flergenerasjonsflokk får kullet som ble født året før, hjelpe mor og far med å oppdra neste. De ser hvordan de skal mate, hvordan de beskytter, hvordan de leker med og hvordan de kan disiplinere disse valpene - så når de får sjansen til å starte sin egen familie en dag, er de fantastiske ledere som kan sørge for at valpene deres har suksess og overlever.

Et av spørsmålene vi får mest er, "Hvordan vil fangede ulver vite hvordan de skal jakte?" De får jakte på alt som går inn i innhegningen deres. Ekorn, possums, vaskebjørn – you name it – noen av disse dyrene vandrer inn, og ulvene får øve på sine naturlige jaktferdigheter på den måten.

Vi får også donert kadaver av hjortedyr fra pålitelige jegere, så vi kan mate [dem] naturlige byttedyr. Selv om den ikke er i live, lærer de smaken av den, og de jobber sammen som en pakke for å spise den. Det er på en måte som mennesker som sitter rundt familiens middagsbord – det hjelper til med å binde sammen flokken mens de spiser, og det hjelper dem å kjenne en kilde til mat når de slippes ut.

Vi må tenke gjennom hvordan vi kan sørge for at vi bytter vannet deres og gir dem mat uten at de ser oss. Disse dyrene er så sky at etter at vi raskt har puttet mat og vann i, tar det timer etterpå å komme ut og spise det. Innen de spiser maten sin, er vi borte. De forbinder det ikke med mennesker.

Meaghan Mulholland

Forventer de mat til bestemte tider?

Dronning Mossotti

Vi analyserer virkelig hvor og når vi trenger å være rundt dyrene våre, og hvordan vi kan minimere tilvenning til mennesker. En av måtene vi gjør det på er å variere når vi fôrer og hvordan vi fôrer, slik at det ikke er noe de blir vant til. Hvis du har en hund hjemme, og mater ham klokken 6, vet han raskt at klokken 6 hver dag er det middagstid. Vel, ulver vil bli vant til den slags også. Hvis de ikke vet når maten kommer i løpet av dagen, hjelper det å lindre eller fjerne noe av tilvenningen.

Meaghan Mulholland

Hvordan forbereder du ellers disse dyrene for naturen?

Dronning Mossotti

Noe av det viktigste vi gjør er å gi berikelse. Dette betyr bare ting som hjelper dem å bruke naturlig atferd og stimulere hjernen deres. Ting som vil hjelpe dem å lykkes i naturen, enten det er hvordan man spiser sammen som en familie - hvis vi for eksempel gir et helt hjortkadaver - eller hvordan de skal markere territoriet deres, for ute i naturen ville de må merke og beskytte revir mot andre ulver. Til det bruker vi dufter i deres innhegninger - kanskje dufter fra en annen pakke, eller noe de kan finne ute i naturen, som lavendel eller and.

Hvordan lære ulver å være vill (2) Med tillatelse fra Running Wild Media/Endangered Wolf Center

Caching, eller å kunne redde mat, er en veldig viktig ting som ulver gjør når tidene blir tøffe. Det er veldig vanskelig for ulver å jakte ute i naturen; de er faktisk bare vellykkede kanskje 10 prosent av tiden. Når de er heldige nok til å få middag - en elg eller hjort - varer den i flokken deres, avhengig av størrelsen, sannsynligvis minst en uke. Noen ganger har de å gjøre med at de kanskje ikke får mer mat på en stund, eller de må skjule den for bjørner eller fjellløver som vil stjele den. Når de har store innhegninger, får de øve seg på det også.

Vi kan også hjelpe dem å lære å løse problemer. Vi kan finne en tømmerstokk som har hull i seg, og legge mat i den, og de må finne ut hvordan de skal flytte stokken for at maten skal falle ut. Vi hjelper dem også med å finne ut hvordan de skal søke – for å finne mat når det kanskje er vanskelig å finne storvilt som de vanligvis ville jaktet på.

Meaghan Mulholland

Du bruker bare naturlige materialer som de ville finne i naturen, ikke sant? Ikke hundeleker eller ting dyrehager ellers kan bruke.

Dronning Mossotti

Ikke sant. Det er delvis derfor vi må være så kreative med berikelse. Du går til en dyrebutikk og finner kule puslespillmatere til hunden din - hunden ruller den rundt, og maten faller ut. Men vi kan ikke bruke dem. Vi må finne på måter å gjøre den slags ting med naturlige elementer, enten det er gevir, hjorteskinn eller trær. Og vi må sørge for at vi ikke bruker noe som kan tiltrekke dem der folk er, [som] en campingplass.

Hvis du har en løve i en dyrehage, kan du bruke Axe kroppsspray som duftberikelse, noe nytt og uvanlig. Løvene ville bli fascinert og rulle på den og undersøke den. Vi kommer ikke til å bruke noe sånt, fordi vi ikke ønsker å tiltrekke ulvene til mennesker, eller at de skal assosiere noe interessant med mennesker.

Meaghan Mulholland

Senteret utfører årlige helseundersøkelser for disse dyrene. Hvordan ser det ut å runde dem opp?

Dronning Mossotti

Dyrepleiepersonalet som går inn for å fange inn disse dyrene, danner bare en menneskelig vegg. Det er slik sjenerte ulver er - de vil bare være i motsatt ende av hvor enn folk er, så langt unna som mulig. Vi kan bruke den menneskelige veggen til å sakte og rolig presse dem inn i disse mindre områdene, og deretter raskt lukke en dør for å forsegle dem. Og så går våre ansatte inn i det mindre området og holder dem forsiktig på plass med utstyret vårt. [Redaktørens notat: En polstret, Y-formet stang brukes til å trykke forsiktig på ulvens skuldre - ulven underkaster seg lett]. Vi legger også et håndkle over ansiktet deres - det er som magi, håndkleet. De roer seg helt ned.

Det er da vi gir dem vaksinene deres, og vi kan ta blod og sjekke at de er friske. Da kan vi forsiktig sette en snute i ansiktet deres, slik at vi kan løfte dem inn i en kasse. Så setter vi kassen på en vekt, og får ulvens vekt for å sikre at de spiser sunt.

Og så når vi er ferdige, åpner vi døren til kassen, og de løper ut og går tilbake til familien sin.

Hvordan lære ulver å være vill (3) Med tillatelse fra Running Wild Media/Endangered Wolf Center

Vi har finjustert disse teknikkene over 50 år, slik at vi sørger for at vi gjør det så trygt som mulig. Hvert enkelt individ er så viktig for oss for å redde arten fra utryddelse.

Det er kanskje fem minutter totalt. Men det er så viktig for deres generelle omsorg, og for å lykkes med å slippe ut i naturen, fordi det forsterker at mennesker - de tobeinte tingene som de kan se ute i naturen - de ønsker å holde seg unna dem.

Meaghan Mulholland

Noen av de sist utsatte røde ulvene ble drept av kjøretøystreik. Blir det gjort noe for at de skal være redde for biler?

Dronning Mossotti

Det er faktisk noe vi prøver å finne ut akkurat nå. [Recovery-partnere tenker på] alt fra å ha reflekshalsbånd på ulvene til å lage dyrelivsover- eller underganger til å krysse veier. Fra menneskelig omsorgsside vurderer vi fortsatt hvordan vi kan hjelpe med det. Når vi for eksempel tar deres årlige eksamener, kjører vi opp i kjøretøy, så hvis de hører biler, er det forbundet med at folk gjør noe de ikke liker.

Meaghan Mulholland

Hva med ulver som ikke anses som gode kandidater for løslatelse? Kan de fortsatt spille en rolle i å hjelpe arten til å overleve? Ved å oppdra fremtidige generasjoner som kan leve med suksess i naturen, for eksempel.

Dronning Mossotti

Ja. Det skjer og det er fantastisk. Familiedynamikken deres er så lik vår, egentlig. Det er så morsomt å se, på avstand, personlighetene til valpene mens de vokser, og se hvordan de samhandler med brødrene og søstrene sine og mamma og pappa. De er så pleiende og omsorgsfulle - akkurat det motsatte av hva vi tenker om dem i populærkulturen.

\r\n \r\n vox-mark\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n","cross_community":false,"groups":[{"base_type":"EntryGroup","id":103390,"timestamp":1690831502,"title":"Down to Earth","type":"SiteGroup","url":"https://www.vox.com/down-to-earth","slug":"down-to-earth","community_logo":"\r\n","community_name":"Vox","community_url":"https://www.vox.com/","cross_community":false,"entry_count":150,"always_show":false,"description":"The biodiversity crisis, explained","disclosure":"","cover_image_url":"","cover_image":null,"title_image_url":"https://cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_asset/file/22428046/hublogo.png","intro_image":null,"four_up_see_more_text":"View All","primary":true},{"base_type":"EntryGroup","id":27530,"timestamp":1691060405,"title":"Climate","type":"SiteGroup","url":"https://www.vox.com/climate","slug":"climate","community_logo":"\r\n","community_name":"Vox","community_url":"https://www.vox.com/","cross_community":false,"entry_count":2622,"always_show":false,"description":"Vox's coverage of climate change, renewable energy, conservation, and other environmental issues","disclosure":"","cover_image_url":"","cover_image":null,"title_image_url":"","intro_image":null,"four_up_see_more_text":"View All","primary":false}],"internal_groups":[{"base_type":"EntryGroup","id":72751,"timestamp":1690995603,"title":"Category—Evergreen","type":"SiteGroup","url":"","slug":"category-evergreen","community_logo":"\r\n","community_name":"Vox","community_url":"https://www.vox.com/","cross_community":false,"entry_count":1471,"always_show":false,"description":"","disclosure":"","cover_image_url":"","cover_image":null,"title_image_url":"","intro_image":null,"four_up_see_more_text":"View All"}],"image":{"ratio":"*","original_url":"https://cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_image/image/70264894/2282_wild.0.jpg","network":"unison","bgcolor":"white","pinterest_enabled":false,"caption":"A red wolf pauses briefly to smell the air after stepping foot into the wild for the first time at Alligator River National Wildlife Refuge.","credit":"Courtesy of Running Wild Media/Endangered Wolf Center","focal_area":{"top_left_x":2768,"top_left_y":1854,"bottom_right_x":3456,"bottom_right_y":2542},"bounds":[0,0,4302,3025],"uploaded_size":{"width":4302,"height":3025},"focal_point":null,"image_id":70264894,"alt_text":"A wolf standing in a field of yellow flowers with a dark stand of trees in the background."},"hub_image":{"ratio":"*","original_url":"https://cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_image/image/70264894/2282_wild.0.jpg","network":"unison","bgcolor":"white","pinterest_enabled":false,"caption":"A red wolf pauses briefly to smell the air after stepping foot into the wild for the first time at Alligator River National Wildlife Refuge.","credit":"Courtesy of Running Wild Media/Endangered Wolf Center","focal_area":{"top_left_x":2768,"top_left_y":1854,"bottom_right_x":3456,"bottom_right_y":2542},"bounds":[0,0,4302,3025],"uploaded_size":{"width":4302,"height":3025},"focal_point":null,"image_id":70264894,"alt_text":"A wolf standing in a field of yellow flowers with a dark stand of trees in the background."},"lede_image":{"ratio":"*","original_url":"https://cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_image/image/70264901/2282_wild.0.jpg","network":"unison","bgcolor":"white","pinterest_enabled":false,"caption":"A red wolf pauses briefly to smell the air after stepping foot into the wild for the first time at Alligator River National Wildlife Refuge.","credit":"Courtesy of Running Wild Media/Endangered Wolf Center","focal_area":{"top_left_x":2768,"top_left_y":1854,"bottom_right_x":3456,"bottom_right_y":2542},"bounds":[0,0,4302,3025],"uploaded_size":{"width":4302,"height":3025},"focal_point":null,"image_id":70264901,"alt_text":"A wolf standing in a field of yellow flowers with a dark stand of trees in the background."},"group_cover_image":null,"picture_standard_lead_image":{"ratio":"*","original_url":"https://cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_image/image/70264901/2282_wild.0.jpg","network":"unison","bgcolor":"white","pinterest_enabled":false,"caption":"A red wolf pauses briefly to smell the air after stepping foot into the wild for the first time at Alligator River National Wildlife Refuge.","credit":"Courtesy of Running Wild Media/Endangered Wolf Center","focal_area":{"top_left_x":2768,"top_left_y":1854,"bottom_right_x":3456,"bottom_right_y":2542},"bounds":[0,0,4302,3025],"uploaded_size":{"width":4302,"height":3025},"focal_point":null,"image_id":70264901,"alt_text":"A wolf standing in a field of yellow flowers with a dark stand of trees in the background.","picture_element":{"loading":"eager","html":{},"alt":"A wolf standing in a field of yellow flowers with a dark stand of trees in the background.","default":{"srcset":"https://cdn.vox-cdn.com/thumbor/YBWGe9bYXoJ2XKK0AJ8XB99a4RE=/0x0:4302x3025/320x240/filters:focal(2768x1854:3456x2542)/cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_image/image/70264901/2282_wild.0.jpg 320w, https://cdn.vox-cdn.com/thumbor/phUaSRV_-brMHHc-Sae2LUBTokg=/0x0:4302x3025/620x465/filters:focal(2768x1854:3456x2542)/cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_image/image/70264901/2282_wild.0.jpg 620w, https://cdn.vox-cdn.com/thumbor/TltTPR-dfdAj4204QwEcoYGHqv0=/0x0:4302x3025/920x690/filters:focal(2768x1854:3456x2542)/cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_image/image/70264901/2282_wild.0.jpg 920w, https://cdn.vox-cdn.com/thumbor/Ujahh8MlCndKm7sE67WAVHiXeLs=/0x0:4302x3025/1220x915/filters:focal(2768x1854:3456x2542)/cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_image/image/70264901/2282_wild.0.jpg 1220w, https://cdn.vox-cdn.com/thumbor/5Y353nkmCyHWc1bfA1DgD6Rdq4I=/0x0:4302x3025/1520x1140/filters:focal(2768x1854:3456x2542)/cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_image/image/70264901/2282_wild.0.jpg 1520w","webp_srcset":"https://cdn.vox-cdn.com/thumbor/G8JhT0Vah08z8WGnJ0MRmh6UZ30=/0x0:4302x3025/320x240/filters:focal(2768x1854:3456x2542):format(webp)/cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_image/image/70264901/2282_wild.0.jpg 320w, https://cdn.vox-cdn.com/thumbor/hgLQzwVM4qmbpkN-2xfv2owtHSg=/0x0:4302x3025/620x465/filters:focal(2768x1854:3456x2542):format(webp)/cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_image/image/70264901/2282_wild.0.jpg 620w, https://cdn.vox-cdn.com/thumbor/ZDreZUejAVD3pe2aLaEmhQ4Sd3Q=/0x0:4302x3025/920x690/filters:focal(2768x1854:3456x2542):format(webp)/cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_image/image/70264901/2282_wild.0.jpg 920w, https://cdn.vox-cdn.com/thumbor/LDw0ex-7mA-e9dTMj9FdgfN_eFY=/0x0:4302x3025/1220x915/filters:focal(2768x1854:3456x2542):format(webp)/cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_image/image/70264901/2282_wild.0.jpg 1220w, https://cdn.vox-cdn.com/thumbor/miANKIpo7zmCTBuXMwP8DUAiGrY=/0x0:4302x3025/1520x1140/filters:focal(2768x1854:3456x2542):format(webp)/cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_image/image/70264901/2282_wild.0.jpg 1520w","media":null,"sizes":"(min-width: 809px) 485px, (min-width: 600px) 60vw, 100vw","fallback":"https://cdn.vox-cdn.com/thumbor/iZkPeJuMvsw4wmy8WGK6XZ2qHac=/0x0:4302x3025/1200x900/filters:focal(2768x1854:3456x2542)/cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_image/image/70264901/2282_wild.0.jpg"},"art_directed":[]}},"image_is_placeholder":false,"image_is_hidden":false,"network":"vox","omits_labels":false,"optimizable":false,"promo_headline":"How to teach wolves to be wild","recommended_count":0,"recs_enabled":false,"slug":"down-to-earth/22826766/wolves-endangered-species-recovery-regina-mossotti","dek":"Saving animals from extinction is a creative process, according to Endangered Wolf Center’s Regina Mossotti.","homepage_title":"How to teach wolves to be wild","homepage_description":"Saving animals from extinction is a creative process, according to Endangered Wolf Center’s Regina Mossotti.","show_homepage_description":false,"title_display":"How to teach wolves to be wild","pull_quote":null,"voxcreative":false,"show_entry_time":true,"show_dates":true,"paywalled_content":false,"paywalled_content_box_logo_url":"","paywalled_content_page_logo_url":"","paywalled_content_main_url":"","article_footer_body":"Most news outlets make their money through advertising or subscriptions. But when it comes to what we’re trying to do at Vox, there are a couple of big issues with relying on ads and subscriptions to keep the lights on.\r\n
\r\nFirst, advertising dollars go up and down with the economy. We often only know a few months out what our advertising revenue will be, which makes it hard to plan ahead.\r\n
\r\nSecond, we’re not in the subscriptions business. Vox is here to help everyone understand the complex issues shaping the world — not just the people who can afford to pay for a subscription. We believe that’s an important part of building a more equal society. And we can’t do that if we have a paywall. \r\n
\r\nIt’s important that we have several ways we make money, just like it’s important for you to have a diversified retirement portfolio to weather the ups and downs of the stock market. That’s why, even though advertising is still our biggest source of revenue, we also seek grants and reader support. (And no matter how our work is funded, we have strict guidelines on editorial independence.)\r\n
\r\nIf you also believe that everyone deserves access to trusted high-quality information, will you make a gift to Vox today? Any amount helps. ","article_footer_header":"Will you support Vox’s explanatory journalism?","use_article_footer":true,"article_footer_cta_annual_plans":"{\r\n \"default_plan\": 1,\r\n \"plans\": [\r\n {\r\n \"amount\": 95,\r\n \"plan_id\": 74295\r\n },\r\n {\r\n \"amount\": 120,\r\n \"plan_id\": 81108\r\n },\r\n {\r\n \"amount\": 250,\r\n \"plan_id\": 77096\r\n },\r\n {\r\n \"amount\": 350,\r\n \"plan_id\": 92038\r\n }\r\n ]\r\n}","article_footer_cta_button_annual_copy":"year","article_footer_cta_button_copy":"Yes, I'll give","article_footer_cta_button_monthly_copy":"month","article_footer_cta_default_frequency":"annual","article_footer_cta_monthly_plans":"{\r\n \"default_plan\": 1,\r\n \"plans\": [\r\n {\r\n \"amount\": 9,\r\n \"plan_id\": 77780\r\n },\r\n {\r\n \"amount\": 20,\r\n \"plan_id\": 69279\r\n },\r\n {\r\n \"amount\": 50,\r\n \"plan_id\": 46947\r\n },\r\n {\r\n \"amount\": 100,\r\n \"plan_id\": 46782\r\n }\r\n ]\r\n}","article_footer_cta_once_plans":"{\r\n \"default_plan\": 0,\r\n \"plans\": [\r\n {\r\n \"amount\": 20,\r\n \"plan_id\": 69278\r\n },\r\n {\r\n \"amount\": 50,\r\n \"plan_id\": 48880\r\n },\r\n {\r\n \"amount\": 100,\r\n \"plan_id\": 46607\r\n },\r\n {\r\n \"amount\": 250,\r\n \"plan_id\": 46946\r\n }\r\n ]\r\n}","use_article_footer_cta_read_counter":true,"use_article_footer_cta":true,"layout":"","featured_placeable":false,"video_placeable":false,"disclaimer":null,"volume_placement":"lede","video_autoplay":false,"youtube_url":"http://bit.ly/voxyoutube","facebook_video_url":"","play_in_modal":true,"user_preferences_for_privacy_enabled":false,"show_branded_logos":true,"uses_video_lede":false,"image_brightness":"image-light","display_logo_lockup":false,"svg_logo_data":""}" data-cid="site/article_footer-1691091443_854_70357">

Vil du støtte Vox sin forklarende journalistikk?

De fleste nyhetskanaler tjener penger gjennom annonsering eller abonnementer. Men når det kommer til hva vi prøver å gjøre på Vox, er det et par store problemer med å stole på annonser og abonnementer for å holde lysene på.
For det første går annonsedollar opp og ned med økonomien. Vi vet ofte bare noen få måneder ut hva annonseinntektene våre vil være, noe som gjør det vanskelig å planlegge fremover.
For det andre er vi ikke i abonnementsbransjen. Vox er her for å hjelpe alle med å forstå de komplekse problemene som former verden – ikke bare de som har råd til å betale for et abonnement. Vi tror det er en viktig del av å bygge et mer likestilt samfunn. Og vi kan ikke gjøre det hvis vi har en betalingsmur.
Det er viktig at vi har flere måter vi tjener penger på, akkurat som det er viktig for deg å ha en diversifisert pensjonsportefølje for å klare opp- og nedturer i aksjemarkedet. Det er derfor, selv om reklame fortsatt er vår største inntektskilde, søker vi også tilskudd og leserstøtte. (Og uansett hvordan arbeidet vårt er finansiert, har vi strenge retningslinjer for redaksjonell uavhengighet.)
Hvis du også mener at alle fortjener tilgang til pålitelig informasjon av høy kvalitet, vil du gi en gave til Vox i dag?Ethvert beløp hjelper.

$95/år

$

Ja, jeg gir 120 dollar/år

Ja, jeg gir 120 dollar/år

Vi aksepterer kredittkort, Apple Pay og Google Pay. Du kan også bidra via

Hvordan lære ulver å være vill (4)

FAQs

Kan ulv bli tam? ›

Ulv kan også ta husdyr og tamrein. I Norge og Sverige tar ulv mest elg, men kan også ta rådyr, hjort, villsvin, bever, hare og skogsfugl. En ulveflokk tar i snitt 120 elg per år, men antallet varierer med hvor mye elg den har tilgjengelig i reviret.

Når får ulven valper? ›

Ulvene blir normalt kjønnsmodne i sin andre vinter, når de nærmer seg toårsalderen. I Skandinavia er det som regel bare lederparet som får valper. Paringstiden er fra februar til mars og valpene blir født i månedsskiftet april-mai, omtrent 63 dager etter parring.

Hva liker ulver? ›

Hjortevilt utgjør en stor del av ulvens føde. Foruten elg, står også hjort, rådyr og rein på menyen, men den tar også bever, husdyr og åtsel. Ulven kan også jakte på gytende laks.

Skal ulven få leve? ›

WWF, sammen med Naturvernforbundet og Foreningen Våre Rovdyr, krever at ulven må få leve i større deler av landet. Vi har foreslått en utvidelse av ulvesonen, slik at de områdene hvor ulven naturlig vandrer til inkluderes, samtidig som vi tar hensyn til reindrift og områder med mye sau på beite.

Kan ulv angripe barn? ›

Ingen mennesker er drept eller skadet av ulv i Norge i de siste 200 årene. Derimot fore- kom angrep spesielt på barn, blant annet i Frankrike på 1700- og 1800-tallet, slik dette dramatiske litografiet fra 1839 viser, gjengitt i boka «La peur du loup» (1991) av Geneviève Carbone.

Hva skal man gjøre hvis man møter på en ulv? ›

Løp aldri fra en ulv, da er det bedre å gå mot den. Hvis mulig, søk ly i en bygning, bil eller i et tre. Om ulven ikke gir seg, kast gjenstander som stein mot den, og lag mye bråk. I tilfeller der det har vært observert nærgående ulver lokalt bør man sørge for at barn blir holdt under oppsyn.

Hvor liker ulven seg? ›

Ulver lever i svært ulike miljøer rundt omkring i verden. Alt fra iskald tundra til glovarm ørken er steder ulver har funnet seg leveområder. I Norge lever ulven for det meste i skog, noe som kommer av at vi har bestemt hvor ulven får lov til å leve.

Kan ulven bjeffe? ›

Ulv kan også bjeffe, men gjør det på en mer lavmælt måte enn hunden. I første rekke bjeffer ulv når den blir skremt eller opphisset, for eksempel når den møter fremmede individer eller mennesker. Valper bjeffer mer enn voksne, først og fremst for å påkalle oppmerksomhet.

Hvordan bjeffer ulven? ›

Valper bjeffer mer enn voksne, først og fremst for å påkalle oppmerksomhet. De kan dessuten både pipe, knurre og de fleste andre kommunikasjonssignaler vi kjenner fra hunder. Luktmarkering brukes til alt fra markering av territoriegrenser til nedlagte byttedyr.

Hva er positivt med ulv? ›

Ulven har en viktig funksjon for å regulere bestandene av hjortevilt, og er en naturlig del av økosystemet. Gledelig nok er ulvebestanden i svak økning selv om den forvaltes på grensen av utryddelse. Ulven er en sentral art med viktige økologiske funksjoner på toppen av næringspyramiden.

Hvorfor skal vi ikke ha ulv? ›

Ulven står bare for noen få prosent av sauetapet

De viktigste årsakene til at sau går tapt på utmarksbeite er ulykker, infeksjoner, sykdommer, parasitter, og giftige planter. Totalt er det mindre enn to prosent av tapet av sau i løpet av en beitesesong som skyldes ulven.

Kan ulv og hund få avkom? ›

Avkommet av en krysning mellom en vill ulv og en vanlig hund kalles for en ulvehybrid, noen ganger også kalt for en ulvebastard. Disse får halvparten av genene sine fra ulven, og den andre halvparten fra hunden i føreste generasjon.

Hva skjer hvis ulven dør ut? ›

Økosystemets integritet forsvinner med ulven som for andre arter, men kanskje i enda større grad fordi ulvens fravær kan endre kursen til hele økosystemet. 2. Et landskap uten ulv mangler stabilitet. Det er utallige historier om hjortedyrbestander som har vokst ukontrollert etter at ulven ble utryddet fra landskapet.

Hvor lenge sover en ulv? ›

De fleste rovdyr sover gladelig ti timer i døgnet.

Er det lov å skyte ulv i Norge? ›

Ulv er en fredet, kritisk truet, art i Norge, men Stortinget har vedtatt å holde de store rovdyrene eksakt på de vedtatte lave bestandsmålene, og åpner for lisens- og skadefelling.

Er det lov å eie ulv? ›

I Norge er det ikke lov å drive direkte jakt på ulv, og all ulven som felles gjør det via lisensfelling. Når et dyr skytes via lisensfelling er det staten som eier restene av dyret, noe som betyr at det ikke er mulig å erverve et ulveskinn på lovlig måte via jakt her i Norge.

Hva er bra med ulv? ›

Ulven er en sentral art med viktige økologiske funksjoner på toppen av næringspyramiden. Den bidrar for eksempel til å styrke elgstammen gjennom å drepe de svakeste dyra. Den beskatter også rødrevbestanden, noe mange andre arter drar nytte av.

Er ulver monogame? ›

Ulver er monogame, og lever i livslange parforhold med hverandre. Selv om ulvene danner flokk med familien, er de nøye på at ingen andre skal ta seg inn på dens territorium. Ulveflokken bruker duftstoffer fra urin, avføring og kjertler på potene sine for å signalisere at andre ulver skal holde seg unna reviret deres.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Van Hayes

Last Updated: 08/10/2023

Views: 6171

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Van Hayes

Birthday: 1994-06-07

Address: 2004 Kling Rapid, New Destiny, MT 64658-2367

Phone: +512425013758

Job: National Farming Director

Hobby: Reading, Polo, Genealogy, amateur radio, Scouting, Stand-up comedy, Cryptography

Introduction: My name is Van Hayes, I am a thankful, friendly, smiling, calm, powerful, fine, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.