Reparer kassetttoalett (2023)

Nivåindikatoren forblir rød ("full")

Reparer kassetttoalett (1)Kassetttoalettene C200, C250 og C260 har en nivåindikator ved siden av "gryten" som lyser rødt når kassetten er full. Denne indikatoren forblir noen ganger full etter at kassetten er tømt. Hvordan er det mulig?Reparer kassetttoalett (2)
Kassetten inneholder en flottør med en magnet festet i enden. Flottøren går opp med nivået i tanken og stiger til slutt så høyt at den lukker en kontakt (et reed relé) utenfor kassetten, hvoretter en LED lyser rødt. Noen ganger er det papir, kritt eller annet smuss rundt dreiepunktet på flottøren, og det fester seg, til tross for at det helles tom. LED-en vil da forbli rød. Du kan prøve en god skylling for å vaske av skitten; hvis kalk er årsaken kan du prøve å løse det med sitronsyre (ikke bruk eddik, det påvirker tetningsgummien!). Hvis alt dette mislykkes, kan du bare nå det hvis du fjerner leppetetningen (se senere på denne siden) og deretter enten prøver å sprøyte skitten bort med en slange eller leter etter flottøren for hånd (en mindre frisk jobb) og gjør det er gratis. Hvis du har tuten nærmest kroppen, er flottøren til venstre for åpningen. Se bildet over og den eksploderte visningen helt nederst på siden.

Magnetventil (innløpsventil) fester seg etter avkalking av vanntanken

Reparer kassetttoalett (3)Noen ganger hender det at magnetventilen (innløpsventilen) forblir åpen etter at du har avkalket vanntanken og rørene. Som et resultat forblir skyllingen på toalettet åpen og kassetten fylles sakte med vann; veldig irriterende. Det er mest sannsynlig at rester av uoppløst kalk har løsnet og sitter nå fast mellom ventilen til magnetventilen. Du kan selvfølgelig fjerne hele magnetventilen (se nedenfor), men prøv først følgende:

 1. slå av pumpen og åpne en kran som avlaster trykket fra røret;
 2. ta et tynt rør og skyv det på spyleuttaket i toalettskålen; det er best å ta hetten på beholderen til Action for dette, du kan trekke den av og sette den på igjen senere. (se bilde)
 3. ta avkalkingsmiddel (sitronsyre) og løs den i en kopp vann;
 4. hell det inn i røret til spyleutløpet ved hjelp av en trakt;
 5. la stå i en halv dag og koble deretter til pumpen igjen og skyll.
  Ofte har kalkrestene nå løst seg opp og du kan skylle toalettet normalt igjen.

(Takk til W. van Hezel som foreslo denne løsningen til Faceboek-gruppen Campertechniek)

Utskifting av deler

Du kan erstatte/reparere følgende deler av thetford-tanken din:

 • sikringen i noen kassetttoaletter;
 • tetningsringen (kalt leppetetning)
 • vanninntaksventilen
 • kontrollknappen for å helle tom
 • betjeningshåndtaket for ventillukkingen
 • klafflukkingen fester seg
 • oppbevaring av toalettpomp C200-CWE
 • hjelp, jeg lukter toalettet mitt
Bytt sikring
Reparer kassetttoalett (4)Reparer kassetttoalett (5)

Sikringenkan kun erstattes med de kassetttoalettene som har egen vannpumpe og vanntank. På de toalettene er pumpen plassert i spylevannstanken. Først av alt er det fornuftig å sjekke om sikringen fortsatt er i orden. Du finner den i rommet på kassetten på toppen av toalettet. Det er en mekanisme som har en liten hette for en glasssikring med de helt gamle toalettene og en bladsikring med de nyere.
Og nr. 62 er en glasssikring som du kan skru av ved å skru av den sorte hetten.
Vær oppmerksom på at etuiet henger med sikringen nede. Se bak bryteren med et speil.
Sikringen går hvis pumpen går for mye og den må derfor skiftes. Fjern toalettpapirholderen til høyre for setet og deretter brettet. Nå ser du pumpen med en holder rundt og den inneholder 1 skrue. Ta ut pumpen og prøv å snu under pumpehjulet med en liten skrutrekker, den bør gå veldig jevnt hvis ikke erstatte den.

Skift leppetetningen

Utskifting av tetningsringen (av ThetfordLeppeforseglernevnt) er den vanligste. Som regel bytter du denne ut hvert 2. til 3. år, for da har den syntetiske gummien eldet såpass at en god tetning ikke lenger er sikret. Hvordan du erstatter den avhenger av type tank.
Med C-400- og C250/C260-kassettene skruer du av hele den øvre (runde) delen av tanken (den mest praktiske måten er å trekke den flate sleiden halvveis ut av føringene – se venstre bilde nedenfor – og deretter dreie mot klokken. den inn), snu den, fjern alle deler (flottør, lufteventil og stengeventil med roterende mekanisme) og først da kan du nå leppetetningen og erstatte den.

Reparer kassetttoalett (6)Reparer kassetttoalett (7)Reparer kassetttoalett (8)

Med C200- og C2/C3/C4-kassettene er utskifting veldig enkelt. Skyv lukkeglideren ut og løft lokkene av tappene (se bilde; bruk litt kraft under kanten med en liten skrutrekker, så spretter lokket opp). Nå er totalt åtte skruer synlige (3 i hver tapp og 2 på selve den store rammen). Denne skruer du av og så kan du fjerne den store ringen, bytte leppetetningen (ikke glem å smøre den med syrefri vaselin!) og lukke kassetttanken igjen.

Reparer kassetttoalett (9)Reparer kassetttoalett (10)

Hvis du har hatt en lekk leppetetning for første gang, tror jeg at du også vil lide av dannelsen av urinstein på bunnen av toalettet ditt, hvor det trykker på tetningsgummien, leppetetningen. Urinstein er krystallisert urinsyre og veldig hard og veldig vanskelig å fjerne. Hvis du har dette, må du gå forsiktig frem med en slikkepott, sparkel og skuresvamp (de velkjente grønne/gule pannesvampene) for å fjerne urinsteinen. Når det har skjedd, vedlikeholder du uttaket ved å tørke av bunnen av toalettåpningen med en klut hver gang du tømmer kassetten. Dette forhindrer videre dannelse av urinstein.

NKC-video: Det lekkende toalettet

Og hvis du ønsker å gå videre med en svært grundig oppussing: Thetford har et såkalt Fresh-Up-sett i kolleksjonen. For ca € 100,00 har du en ny tank, nytt toalettsete og lokk.

Erstatningsmagnetventil(vanninntaksventil)

Reparer kassetttoalett (12)Hvis du har en sentral vanntrykkpumpe, har toalettet ditt en vanninntaksventil som betjenes elektrisk med en trykknapp på toalettet ditt (den velkjente blå knappen). Den ventilen er i ferd med å sette seg fast. Det er en vanskelig jobb, fordi du må demontere hele den roterende toalettskålen fra utsiden. Innløpsventilen er skjult på innsiden av toalettskålen. Du må utføre følgende handlinger i rekkefølge:

 1. Fjern kassetten fra toalettrommet;
  Reparer kassetttoalett (13)
 2. Skru løs de fire skruene og ta av plastdelene som satt fast ved dem.
  Reparer kassetttoalett (14)
 3. Skru nå ut de fire skruene og fjern plastbrakettene som var festet til dem.

Du kan nå løfte toalettskålen fra innsiden og forsiktig vippe den. Du kan se vannrøret som går.
Reparer kassetttoalett (15)

 1. Trekk forsiktig ut vannrøret og du vil se vanninntaksventilen.
  Reparer kassetttoalett (16)
 2. trekk de elektriske kabelskoene av tappene;
 3. Varm opp vannslangen med en hårføner for å gjøre den lettere å fjerne fra innløpsventilen.
 4. skru av plastmutteren med en vannpumpe.
 5. Du kan nå fjerne vanninntaksventilen og plassere den nye.
 6. Sett sammen i omvendt rekkefølge.
Reparasjon av kontrollspakens ventillukking

Reparer kassetttoalett (17)Inne i campingvognen er det et sort håndtak ved foten av toalettet, som du kan åpne og lukke ventilen i kassetttoalettet med. Det kan være at den på et tidspunkt ikke fungerer lenger og tilsynelatende har løsnet fordi den plutselig beveger seg veldig lett. Det vanligste problemet er at en holdefjær på stangen som dreier knotten på kassetten har løsnet og stangen har kommet ut av mekanismen.
For å få tilgang til den, fjern kassetten fra utsiden (akkurat som når du tømmer den). Nå ser du en liten stang ved siden av åpningen på toalettet (se bilde). Det er en holdefjær på den. Dette har sannsynligvis løsnet, så du må få en ny fra jernvarehandelen, sette stangen på plass igjen og skyve festefjæren tilbake. Ferdig. Hvis det ikke er en jernvarehandel i området, eller hvis du ikke får tak i delen: vikle et stykke ledning rundt den (over og under; en slags nellikfeste) og du blir liggende en stund. Hvis du ikke har det heller, kan en tyrap (kabelbånd) eller til og med en gummistrikk viklet rundt den mange ganger også hjelpe.

Ventil lukkingThetford C260 henger og sitter fast
Reparer kassetttoalett (18)

Noen ganger hender det at ventillukkingen på Thetford C260 setter seg fast og at håndtaket ikke vil tilbake. Du kan da ikke lenger bruke toalettet og det er veldig irriterende. Årsaken er en forskjøvet girring; hvordan det kan skifte er et mysterium for meg, men tro meg det skjer.

På bildet over kan du se at tannhjulet er halvveis men det burde vært på slutten! Nå blokkerer den ventilen og den vil ikke åpne igjen. Løsningen: skru ut den selvskjærende skruen på halvmånegiret (trenger ikke fjernes helt, men så langt at du kan snu ringen tilbake), lukk deretter håndtaket på toalettet, snu ringen tilbake, sett giret tilbake på settet og stram ordentlig. Ferdig!

(Takk til Joost Hintjens fra Camperfriends som velvillig gjorde bildet hans tilgjengelig)

Feil på Thetford C402 kassetttoalett
Reparer kassetttoalett (19)

Thetford kassetttoalett type C402 har mange dingser om bord som styres av et kretskort. Mange funksjonsfeil er forårsaket av det trykte kretskortet eller av at kabelskoene til pumpen henger i vanntanken! Frank Sprengers har funnet den ultimate løsningen: fjern hele elektronikken, sett inn en trykknapp for drift av pumpen sammen med en 3A sikring og du er ferdig!

Reparer kassetttoalett (20)
LagringToalettpumpe Thetford C200 CWE

Har du dette toalettet har det egen toalettpumpe. Hvis du trykker på knappen og du hører pumpen starte og det ikke kommer vann ut, kan det være at pumpen din sitter fast på grunn av kalk eller noe. Det er ingen annen mulighet enn å fjerne pumpen og du gjør det slik:

Reparer kassetttoalett (21)
Reparer kassetttoalett (22)
Reparer kassetttoalett (23)
Reparer kassetttoalett (24)

(Bilder av gruppemedlem Rilson van Camperforum)

Thetford C2/3/4 kassetttoalettet spyler ikke lenger

Hvis du har en eldre campingvogn med Thetford C2, 3 eller 4 type kassetttoalett, så er den vanligste feilen at toalettet ikke lenger spyler. Dette kan ha flere årsaker og problemet er også at det finnes ulike versjoner av denne typen toaletter: med og uten egen pumpe. Men la oss starte med sikringen. PåReparer kassetttoalett (25)pumpebryteren er utstyrt med en 10A sikring; du kan sjekke denne sikringen ved å ta ut kassetten og stikke hodet inn i kassettrommet. Til venstre ser du pumpebryteren og sikringen. Ta den ut og mål den (eller skift den i blinde, den tingen koster deg virkelig ikke hodet.

Hvis dette ikke var årsaken, vil det være litt vanskeligere. I de systemene som trekker ut spylevannet fra drikkevannstanken via pumpen til drikkevannssystemet, er strukturen som følger:
Det er to brytere: en for å betjene pumpen og en for å åpne magnetventilen. Sistnevnte tjener til at hvis du har tatt ut kassetten og noen andre tar vann inn i campingvognen (som får pumpen til å gå), renner det vann inn i kassettrommet. En lukket magnetventil i vannrøret nær toalettet forhindrer dette. Hvis en av disse to bryterne ikke virker, får du ikke noe spylevann. Hvis den første bryteren som skal aktivere pumpen ikke virker, vil du ikke høre pumpen starte, den andre bryteren vil fungereReparer kassetttoalett (26)Hvis ikke, vil du høre pumpen, men vannet kan ikke komme inn i toalettet på grunn av en fortsatt lukket magnetventil. Pumpebryteren er plassert foran på toalettet, bryteren for magnetventilen i kassettrommet og er en vanlig mikrobryter.

Reparer kassetttoalett (27)Hvis begge bryterne fungerer, kan magnetventilen eller reléet som trekker magnetventilen være defekt. For å gjøre dette, åpne toalettet på siden av toalettrullholderen: du kan enkelt trekke det opp. I plassen under ser du en grønn blokk (magnetventilens lukking) og kontaktene til den. Du vil også se et koblingsrelé. Sjekk om reléet mottar spenning; i så fall, og du ikke hører releet vippe, er det på tide å bytte ut reléet. Det er et ordinært stafett fra bilteknikk og fra bildelerbransjenReparer kassetttoalett (28)å erverve. Hvis reléet ikke er ødelagt, gjenstår det bare en ikke-fungerende magnetventil. Den setter seg ofte fast på grunn av en limebit; fjern magnetventilen, og plasser den i en beholder med vann som du har løst opp sitronsyre i. Pass på at vannet ikke når de elektriske koblingene. Etter en time, ta den ut og rengjør den. Rengjør også kontaktene og sett den deretter tilbake. Hvis ventilen fortsatt ikke fungerer, selv om det tilføres strøm, er det på tide å skifte ventilen.

Hvis kassetttoalettet ditt har sin egen pumpe, kan du se hvordan du bytter det i denne videoen:

.Hjelp, jeg lukter toalettet mitt

Mange bobiler klager over kloakklukt når de kjører. De tror at lukten kommer fra toalettet, men dette er sjelden tilfelle. I 9 av 10 tilfeller er det avfallstanken du lukter. Kjøring skaper undertrykk i bobilen, som gjør at kloakkgassene kommer inn fra avfallstanken. Nå er det alltid en hevert/stankfelle ved hvert sluk (en stor vask og benkeplate og en veldig liten en i dusjen), men disse "tørker ut" av og til hvis de ikke brukes for ofte og da fungerer ikke stankfellen lenger .

For å gi deg en idé: bildet viser en stor hevert / luktfelle for vasken og vasken og en liten for dusjkaret. Med sistnevnte har du vanligvis ikke plass til å plassere en større, fordi avfallstanken ofte henger rett under den.

Reparer kassetttoalett (29)

Nedenfor er den skjematiske operasjonen til sifonen:

Reparer kassetttoalett (30)

Ved å helle en kopp vann i vasken og vasken sikrer du at disse sifonene også fungerer som en stankfelle. Med sifonen til dusjen fungerer dette vanligvis bare i kort tid; på grunn av den lille størrelsen og på grunn av kjøring og risting, renner vannet tilbake i avfallstanken. Bare tetting med gummiproppen hjelper her.

Hvis det viser seg at det er toalettet ditt du lukter, kan du bøte på dette ved enten å installere en SOG (se over) eller ved å lukke det svarte lokket på toalettbeholderen ordentlig og helle en kopp vann på det. Vannet vil derfor også fungere som en stankfelle.

Utskåret tegning av kassetten
Reparer kassetttoalett (31)
Nok en instruksjonsvideo

Det du fortsatt mangler i denne videoen er:

Bytte ut den såkalte bladåpneren (den gule knappen for å åpne bladet)

Noen ganger lekker den gule knappen på C200-seriens kassetter. Denne fås separat fra blant annet Jasicamp, men er litt vanskelig å (de)montere. Hvordan gjør du det?
1. Fjern leppetetningen som beskrevet ovenfor under "Skifte leppetetningen".
2. Gå nå gjennom hullet for hånd og se etter den nedre delen av skiven. Den er festet til dreieskiven med et element som kan åpne og lukke tetningsplaten. Dette elementet har to tapper som klemmer rundt platen:

Reparer kassetttoalett (32)

3. Hvis du bøyer den utover kan du fjerne det hvite elementet.

Reparer kassetttoalett (33)

4. Du må nå slippe den gule knappen fra platespilleren. Dette gjør du ved å klemme de to gule tappene sammen og trekke den gule knappen ut av kassetten. Hvis du gjør det riktig, vil du ha den gule knappen i den ene hånden og skiven i den andre.

Reparer kassetttoalett (34)

5. På dette utskårne bildet kan du se styreskinnen som dreieskiven skal hvile i under montering. Ved den røde sirkelen (ikke i den) ser du dreieskiven som betjener tetningsventilen.

Reparer kassetttoalett (35)

(Opprinnelig utarbeidet 14. juli 2018) sist endret: 8. juni 2020

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Errol Quitzon

Last Updated: 14/11/2023

Views: 6157

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Errol Quitzon

Birthday: 1993-04-02

Address: 70604 Haley Lane, Port Weldonside, TN 99233-0942

Phone: +9665282866296

Job: Product Retail Agent

Hobby: Computer programming, Horseback riding, Hooping, Dance, Ice skating, Backpacking, Rafting

Introduction: My name is Errol Quitzon, I am a fair, cute, fancy, clean, attractive, sparkling, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.