Hjortelyder – guiden til å forstå Whitetail-kommunikasjon (2024)

Whitetail hjort har et komplekst språk som lar dem kommunisere følelser og informasjon blant flokken. Ved å forstå hva disse hjortelydene er og hva de betyr, kan en jeger bruke denne informasjonen til å hjelpe dem med å forstå hjortens oppførsel.

Hvis du ønsker å få en fordel itre stå, hvorfor ikke lære hva rådyrene sier, når de sier det, og hvordan de bruker disse kallene til å kontrollere bevegelsene deres? Ikke bekymre deg. Dette er ikke en grammatikkbok. Men det er en ganske omfattende liste over lydenewhitetail hjortlage og hva de betyr.

Høres hjort lager når de er alarmert

En av hovedgrunnene til at rådyr lager lyder er å advare hverandre om opplevd fare. Det er faktisk derfor rådyr beveger seg i flokker, fordi det gir dem en gruppefordel mot rovdyr.

Det er viktig å kjenne til disse lydene fordi det vanligvis er de du ikke vil høre. Det kan være en god måte å måle om du har blitt oppdaget eller kommet for nærme flokken.

"Deer Blow"-lyden

Dessverre blir de fleste nye jegere veldig kjent med denne lyden. Det er en du sannsynligvis har hørt før uten engang å innse at det var et rådyr som laget det - fordi du sannsynligvis aldri så det.

Hjorteblåselyden, som noen jegere beskriver som et snøft eller nys, kommuniserer til andre rådyr at det er fare i nærheten. Når ett rådyr fnyser, vil det umiddelbart ta av, sammen med resten av flokken.

Dette er lyden du vil unngå fremfor alle andre. Fordi rådyr har god hørsel og lukt, betyr snøften at de har fanget deg før de kom innenfor rekkevidde. Mest sannsynlig vil ikke hjort komme tilbake til det området i det minste resten av dagen.

Dette er den nøyaktige lyden jeg hørte en hvithalebukk lage da jeg klatret ned fra trestanden min fordi jeg trodde det varfor vind for rådyrjakt.

Stomp-lyden

Rådyr tramper også når de merker fare, og det kombineres ofte med den blåsende rådyrlyden for å advare andre rådyr om at det kan være fare. En hjorttramp er ganske merkbar fordi hjort vanligvis ikke lager støy når de beveger seg eller går. Stampen høres ut som en hestehov som slår mot bakken i en galup, bare entall. I tillegg, hvis du ser nøye etter, vil du vanligvis kunne se hjorten knipse benet for å lage lyden.

Trampet tjener to formål. Først setter den de andre hjortene i alarmberedskap og lar dem vite at det kan være fare i nærheten. Enda viktigere, det advarer en potensiell inntrenger de har blitt oppdaget og forteller dem: "Ikke kom nærmere!" Som et resultat er det mest vanlig med doer som ser etter gysene sine.

Hvis du hørerhjort som stamper, du har blitt oppdaget. Du må trå forsiktig og prøve å bevege deg bort fra rådyrene for at de skal føle seg trygge igjen. Du kan fortsatt ha en vellykket jakt hvis du tar de riktige forholdsreglene.

Hjortelyder for ikke-alarmerende kommunikasjon

Hjortelyder – guiden til å forstå Whitetail-kommunikasjon (1)

I tillegg til å advare hverandre om fare, bruker rådyr også lyder som sosiale signaler, enten det er bare for flokkbinding eller for parring under brunsten. Disse hjort-vokaliseringene kan faktisk kommunisere ganske mye detaljer, så de er verdt å vite. Å kjenne til hjortens sosiale ordforråd gir deg bedre innsikt i oppførselen deres, og du kan etterligne hjortens kall selv for å manipulere bevegelsene deres.

Doe Grunt Sound

Klikk på avspillingsknappen nedenfor for å høre gryntelyden av doe.

Et doe-grynt er i grunnen bare et sosialt rådyrkall. Rådyr lager lyder for å knytte bånd til hverandre og forsikre hverandre om deres tilstedeværelse og støtte - ikke ulikt mennesker.

På et mer praktisk nivå, grynter de for å informere hverandre om hvor de befinner seg. Dette er spesielt viktig for gjør med fawns. Etter hvert som kyrne blir eldre og begynner å våge seg lenger fra mødrene sine for å mate, gir de fra seg myke grynt for å fortelle dem hvor de er, slik at kyrne kan følge flokken. En mor kan gi fra seg et grynt for å fortelle fawn at hun går videre og at den må komme tilbake til henne.

Buck Grunt Sound

Klikk på avspillingsknappen nedenfor for å høre bukkegryntelyden.

Bukker grynter som gjør, men lyden har en dypere tonehøyde og er grovere siden de har større kropper og lengre struper.

Om våren og sommeren når bukker er i ungkarbesetningene deres, tjener gryntene deres stort sett samme formål som doe-grynt. De er bare sosiale samtaler som lar hverandre vite hvor de er og bekrefter sosiale bånd. Disse gryntene høres mer eller mindre ut som doe-grynt også, lange og rolige, bare dypere.

Men under brunsten begynner bukker å bruke gryntene sine for å signalisere dominans og advare andre bukker om deres tilstedeværelse. Siden dybden på en bukkes grynt er relatert til størrelsen hans, forteller et fast, dypt grynt andre bukker at han er en sterk, moden hann som vil forsvare territoriet sitt.

I tillegg til å kommunisere med andre bukker, tjener gryntet til å tiltrekke seg hunner. Hvis en bukk bestemmer seg for at han vil pare seg med en bestemt doe i territoriet hans, vil han jage henne mens han grynter mot henne. Dette kommuniserer samtidig kravet hans til henne til enhver annen krone og er også en måte for ham å prøve å tiltrekke henne.

Som jeger er dette et rådyroppkall å dra nytte av siden det kan antagonisere bukker i ditt område. Denne lyden er mest vanlig rett før brunsten når bukker markerer sitt territorium, og det er da den vil være mest effektiv.

Deretter Bleat Sound

Doe-bleat er en annen sosial lyd som vanligvis lager når de er i en familiegruppe med andre do- og fawns. Som en katt som spinner, viser den i utgangspunktet tilfredshet og trøst og binder flokken. Det er en høy, myk repeterende lyd som en geit eller sau. Avgir vanligvis et pip en gang hvert 15.-20. minutt.

Kontakt Bleat Sound

Kontaktblekingen er i bunn og grunn rådyrversjonen av «Jeg kommer i fred». Når en hjort kommer inn i et område der det er en hjorteflokk, vil den lage denne lyden for å fortelle de andre at den er der og at den ikke er en trussel. Det er litt høyere enn et vanlig pip og høres vennlig og ikke-truende ut.

Kontaktbleken er en hjortkall som ofte brukes av jegere. Det er fordi det roer rådyrene i området ned og setter dem på vakt. Hvis de hørte deg stokke rundt, kan kontaktblekingen overbevise dem om at du bare er en hjort.

Estrus Bleat Sound

Østrusblandet er en av de viktigste lydene. Det er det de lager når de er klare til å pare seg. Det er en veldig høy høylyd som doen vanligvis lager når hun blir jaget av bukken og endelig har bestemt seg for at han er verdt å gjengi med.

Østrusbleking er en sjelden lyd, men det er definitivt en av hjortekallene du kan dra nytte av som jeger. Som du kanskje gjetter, kommer bukker løpende når de tror at det er en do klar til å parre seg og kaster all forsiktighet tilvind.

Enda viktigere, hvis den dominerende bukken i ditt område tror at en annen bukk er i ferd med å parre seg med en av doene hans, vil han miste vettet. Han vil rasende storme inn i området uten den vanlige følsomheten de fleste voksne bukker har.

Breeding Bellow Sound

Avlsbelgen er en lyd som en doe lager når hun virkelig er i humør. Det høres ut som et høyt stønn fra dypt inne i halsen, mye dypere enn de fleste do-lyder. Det er vanligvis tegnsettingen på slu*tten av en lang serie med brunstblåsninger.

Bucks elsker denne lyden, selvfølgelig, og kommer løpende for å sjekke den ut. Likevel kan det være en vanskelig hjortekall å bruke siden det er en sjelden lyd og må kombineres med andre lyder, nemlig brunstblåsing, for ikke å virke mistenkelig.

Tending Grunt Sound

Tending grynt er spesifikt bukke grynt som brukes av en bukk som jager en doe. Det er egentlig han som ber henne slu*tte å løpe slik at han kan pare seg med henne.

Siden bukken løper når han lager denne lyden, er det en serie med myke grynt. Det høres også litt frenetisk ut, vanligvis rundt 10 grynt på rad. Det er mer vanlig under kaoset av forbrusten enn selve brunsten, når unge bukker fortsatt jager gjør rundt siden de modne bukkene ikke har gått inn for å hevde sin dominans.

Dette er akkurat detlyd som jeg hørte da jeg høstet denne bukken i regnet.

Den omsorgsfulle gryntet er en annen hjortkall som spiller på en bukkes ønske og får dem til å komme og lete etter bukken og doen som lager lyden.

Dette er en av mine favoritt hjort-vokaliseringer å høre mens jeg jakter, for da vet jeg at det er en varm doe i området mitt og hver krone i fylket vil være der snart.

Buck Bawl Sound

En bukkeskrik er i bunn og grunn en bukkes versjon av en doblek. Det har ikke nødvendigvis med paring å gjøre, men er i stedet en sosial samtale som en bukk gjør når han er ensom. Som du kanskje gjetter, er det ikke så vanlig i brunsten når bukker er mer uavhengige. I stedet er det først og fremst en pre-brust-kall, spesielt brukt av unge bukker som er forvirret av deres første kaotiske brunst eller som ønsker å sparre med andre unge bukker.

En bukkeskrik er et høyt grynt som egentlig høres ut som en kukalvskrik, men det er litt høyere og høres ut som en kazoo. Det er en full lyd som ikke er så repeterende som et pip.

Buck Rage Grunt Sound

Raseriet grynt er det høye gryntet som en bukk lager når han er frustrert fordi en doe ikke vil parre seg med ham. Han klarer det vanligvis etter en lang jakt, så det bør følge en lang rekke med pleierende grynt. Det høres ut som et tenderende grynt, men har både stigende tonehøyde og volum for å kommunisere frustrasjon.

Igjen, et bukkegrynt som dette kommer til å bli mer vanlig under pre-ruten. Modne dominerende bukker trenger ikke å håndtere denne typen frustrasjon så mye, så det er mer sannsynlig at det er en ung bukk som gjør det. Likevel er det en lyd som kan tiltrekke seg andre bukker i området som vil se hvem som plager gjør på deres territorium. Bare pass på, det kan potensielt skremme bort gjør som ikke ønsker å bli plaget av aggressive penger.

Hjort hoste lyd

Ja, hjortehoste, og det høres veldig ut som en menneskelig hoste. Jeg tror at hjort hoster av de samme grunnene som et menneske hoster. De er enten forkjølet, eller virus av noe slag, eller så har de bare noe fast i halsen.

Forskjellen med hjortehostelyden og andre hjortelyder er at hostelyden ikke brukes til kommunikasjon.

Fighting Deer Sounds (Ralling)

Hjortelyder – guiden til å forstå Whitetail-kommunikasjon (2)

Vokaliseringer er ikke de eneste lydene rådyr lager. Et annet viktig sett med hjortelyder er ranglene laget av bukkers gevir når de sparrer eller slåss. Bukker konkurrerer om gjerninger og territorium ved å slå geviret sammen, og lyden av en kamp er veldig merkbar og spennende for andre hjort.

Ratling er min favorittmetode for hjortkalling og kan være veldig spennende på rett tid av året.

I SLEKT:Beste barometriske trykk for hjortejakt

Sparring Bucks Sound

I pre-ruten sparrer bukkene, spesielt ungene, for å etablere en slags hakkeorden seg imellom. De kjemper faktisk ikke nødvendigvis, bare sparrer. Det hjelper dem å lære hvordan de skal kjempe for en faktisk kamp i fremtiden og lar dem få vite hvem som kan slå den andre, slik at de ikke havner i en kamp de ikke kan vinne under selve brunsten.

Sammenlignet med faktiske kamper er sparring ikke like høyt og lydene er mindre konsistente og hyppige. Vanligvis vil to bukker se på hverandre, ta en bit av gresset, rasle med geviret noen ganger, gå tilbake til å spise, rasle igjen osv.

Sparring skjer for det meste i begynnelsen av pre-ruten. Som et rådyrkall er det ikke like effektivt å imitere denne lyden som å slåss i full gang, men det kan fortsatt fungere for å tiltrekke seg andre dollar som også vil vite hvem som er sterkest og hvem de skal holde seg unna når brunsten kommer.

Fighting Bucks Sound

I begynnelsen av brunsten kjemper faktisk bukker for å etablere dominans og territorium. Disse sammenstøtene er mye høyere og mer voldelige enn sparringen av pre-ruten og kan føre til noen alvorlige kamper blant rivaliserende dollar. Lydene av to bukker som aggressivt banker geviret sammen er også hyppigere og konsekvente siden bukkene i utgangspunktet vil kjempe til en av dem gir opp og stikker av.

Aggressive skranglelyder er en av de beste måtene å tiltrekke seg andre penger, siden de fleste vil komme for å se hva som skjer. Dette gjelder spesielt for voksne bukker som vil vite hvem som kjemper på deres territorium, hvem som vinner og hvem som er en trussel.

Bare husk at lyden av raslende gevir i en bukkekamp vanligvis er akkompagnert av andre lyder når bukkene prøver å skremme hverandre og skremme den andre. Primært bør du kombinere raslende gevir med bukkegrynt og snørrelyden.

Dette er en av mine favorittmåterfå store penger opp og flytte i løpet av dagen.

Snort Wheeze

Snurr-wheeze er kvintessensen buck call. Det er lyden en voksen bukk lager for å hevde sin dominans og la alle andre rådyr rundt vite at han er sjefen. Denne lyden vil skremme vekk unge, ikke-dominerende bukker, men den kan selvfølgelig også tiltrekke seg andre modne bukker som ønsker å konkurrere om territoriet.

Det høres ut som navnet tilsier. Det er flere raske rekker av luft som presses ut gjennom bukkens nese etterfulgt av en lang hvesing.

Som hjortkall kan du bruke den til å jakte både forbrust og brunst. Du vil sannsynligvis ha mer suksess i toppen når eldre bukker har etablert sin dominans. Selv om de ikke parer seg med doer, vil en dominerende bukk patruljere territoriet hans og advare unge bukker som prøver å snike seg inn. Hvis han hører en annen bukk snøftende hvesende pust, vil han tro at han har en inngriper som prøver å ta tak i gjerningene hans. Bare husk at denne lyden kan skremme bort yngre penger.

Mange hører detterådyrstøyog kan ikke finne ut hva det er.

Baby hjort lyder

Hjortelyder – guiden til å forstå Whitetail-kommunikasjon (3)

Siden hjort parrer seg om høsten, blir de fleste fawns født om våren. Faktisk er dette hele poenget med hjortens parringssesong. Som et resultat er fawn-lyder sjelden nyttige i jakt med mindre du bor på et av de få stedene som har en hvithalejaktsesong som strekker seg inn i denne tidsrammen. Når det er sagt, er de fortsatt verdt å vite, spesielt hvis du har en flokk på eiendommen din og ønsker å holde styr på deres velvære.

Fawn Bleet-lyd

Fawns blåser akkurat som de gjør. Det høres det samme ut, men har en mye høyere tonehøyde siden fawns er så mye mindre. Fawns lager vanligvis denne lyden når de er i en stor flokk, leker med andre fawns og nær mødrene sine. Det er en lyd som betyr at de er glade og føler seg trygge.

Sykepleielyd

Akkurat som en menneskebaby, sutrer en fawn når den vil amme og til og med mens den ammer. Dette får morens oppmerksomhet og skaper et bånd mellom de to. Det er som enhver klynk, med en stigende tonehøyde som er lett å høre.

Fawn In Distress Sound

Når en fawn blir redd, lager den et veldig merkbart rop som er høyt, høyt og vibrerer som en kazoo. En fawn kan gjøre det fordi det er tapt eller fordi det har møtt et rovdyr eller en annen trussel.

Når en fawn lager denne lyden, kommer alle løpende, ikke bare moren. Som et resultat, hvis du kan jakte på våren uansett grunn, er det en flott lyd å ringe med. Ellers er det greit å kjenne seg selv i tilfelle en av fawnsene i flokken din får problemer.

Siste tanker

Rådyr har et helt eget språk. Noen hevder til og med å ha hørtwhitetail hjort fløyte.

Hvis du kan dette språket, kan du bedre forstå oppførselen deres og til og med bruke språket selv for å tiltrekke dem. Enten du er enny hjortejegereller en erfaren en, vær oppmerksom på lydene du hører fra hjorten i ditt område. Lær hvordan de snakker, og det vil gi deg en fordel når det gjelder jakt, besetningsforvaltning og generell verdsettelse av whitetail.

Rådyr kommuniserer med mer enn bare lyder, men å kjenne lydene og hva de betyr er en ferdighet som vil hjelpe deg som hjortejeger.

Hjortelyder – guiden til å forstå Whitetail-kommunikasjon (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanael Baumbach

Last Updated:

Views: 6092

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanael Baumbach

Birthday: 1998-12-02

Address: Apt. 829 751 Glover View, West Orlando, IN 22436

Phone: +901025288581

Job: Internal IT Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Motor sports, Flying, Skiing, Hooping, Lego building, Ice skating

Introduction: My name is Nathanael Baumbach, I am a fantastic, nice, victorious, brave, healthy, cute, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.